Hamilelikte (Gebelikte) 31. hafta
(Hamilelikte, 30+0, 30+6. günler)
Hamileliğinizin (Gebeliğinizin) 31. Haftasında sizi neler bekliyor?
Hamilelikte 31. hafta itibariyle bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 40-42 cm, kilosu ise 1.500 – 1.600 gramdır.
Geri sayım başladı, 9, 8, 7 ….. hafta şeklinde sayıyor olacağız 🙂 Bebeğinizin kilo alımı haftada 250 grama çıkabilir, kilo alımı gittikçe hızlanıyor. Dolayısıyla bu durum sizi biraz yoracak. 30-34. haftalar arasında bebeğin kilo alımı boyunun uzamasından daha fazla olur. Bebeğinizin cilt altı dokularında yağ depolanmaya başlar, bebeğin cildi kırmızı saydam görüntüden daha pembemsi bir görüntüye geçer. Miniğiniz tüm vücudunun %3-3,5 kadarı yağ depolayacak ve doğduktan sonra bu oran %15’e kadar çıkacak. Bebeğinizin cildi dışında kemikleri de hızla gelişmeye devam ediyor. Vücudunuzdaki kalsiyumun büyük bir oranı bebeğe gidiyor, bu nedenle kalsiyum ağırlıklı beslenmeye (süt, peynir, susam, brokoli…) dikkat etmelisiniz, doktorunuz eğer kalsiyum ilacı verdiyse aksatmadan düzenli kullanmalısınız.
Gebelikte beslenme alışkanlıklarımız bebeğimizin geleceğini belirliyor. Hamilelikte beslenmenize yönelik hazırladığımız yazımızı okumak için görsele tıklayın.
Bebeğinizin kilo alımı hızlandığı için, onun içerideki hareketlerini daha net hissetmeye başlayacaksınız. Çabuk yorulabilir, sık sık nefes daralması yaşayabilirsiniz. Çok fazla ayakta kalmamaya özen göstermelisiniz, dinlenirken ve uyurken sol tarafınıza yatmalısınız. Nefes darlığı ve göğsünüzdeki batmaları azaltmak için ise dik bir şekilde durmalısınız. Kambur veya omuzların içe çökük olduğu duruş pozisyonları ağrılarınızı daha fazla arttırır.
Hamilelikte Ödem, El ve Ayaklarım Neden Şişiyor?
Hamilelik sürecinde, vücudun su tutmasına bağlı olarak bacaklarda, ayak ve ayak bileklerinde ve parmaklarda ödem olarak adlandırılan şişlikler oluşur. Hamilelikte ödem, el ve ayaklarınızdaki şişliklere karşı almanız gereken önlemleri anlattığım yazı için aşağıdaki görsele tıklayın
Gebelikte 31. haftasında da el ve ayaklarınızdaki şişlikler devam ediyor. Bilek altında kalan şişlikler normal kabul edilmektedir fakat kaval kemiğinizin üzerinde diz kapağınız ile ayak bileğiniz arasında kalan kısımda şişme varsa bu önemli olabilir, hemen tansiyonunuzu ölçün eğer tansiyonunuz yüksekse doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu durum preeklampsi belirtisi olabilir. Preeklampsi hakkında (gebelik zehirlenmesi nedir?) kısaca bilgi vermek gerekirse eğer; anne adayının yüksek tansiyonu ile birlikte idrarında albümin adlı proteinin normalin çok üstünde olması durumudur. Her üç durum aynı anda yaşandığında bu tanı konabilir. Tek başına ödem veya tek başına yüksek tansiyon veya tek başına idrarda albümin yükselmesi preeklampsi teşhisi konması için yeterli değildir. Halk arasında bu durum gebelik zehirlenmesi olarak bilinmektedir.
Gebeliğinizin 31. haftasından doğuma kadar bebeğinizin hareketlerini daha dikkatli bir şekilde izlemelisiniz ve saymalısınız. 1 saatte kaç kez hareket etti? veya 10 tane hareketi x dakika veya x saatte yapıyor gibi sayısal bilgileri yakından takip etmenizde fayda var. Eğer bebeğiniz az hareket ediyorsa tatlı bir şey yedikten sonra ne kadar hareket ettiğini sayın. Tatlı bir şeyler yemenize rağmen veya eskisine göre bebeğinizin hareketlerinde ciddi bir azalma varsa doktorunuz ile görüşün.
Gebelikte 31. hafta itibariyle endişeleriniz artmaya başlayabilir, doğum korkusu, gelecek korkusu gibi. Özellikle başka bir çocuğunuz varsa onun kardeşi ile uyum sağlayıp sağlamayacağı gibi konular kafanızı karıştırıyor olabilir. Bütün bu endişelerin ve korkuların ne size ne de minik yavrunuza bir faydası var. Endişe duymamanın çok kolay olmadığını biliyoruz fakat kendi kendinizi yiyip bitirmemek için muhakkak farklı meşgaleler ile aklınızı olumsuz duygulardan uzak tutmaya çalışın. Hiç bir şey fayda etmiyor ve depresyona girdiğinizi düşünüyorsanız bir psikologun veya doktorunuzun yardımını isteyebilirsiniz. Eşler yani babalar ise bu dönemde eve geç gelmemeye, habersiz ortadan kaybolmamaya, telefonu çaldığında açmaya ve telefonlarının şarjının bitmemesine dikkat etmelidir 🙂 Sevgili baba adaylarımız lütfen bu mesajı okuyun ve sevgili eşlerinize, sevgili minik yavrunuzun annesine gereken özeni gösterin 🙂 Hem olası bir erken doğum nedeniyle hem de bu dönemden itibaren hamile olan eşinizin endişelenme katsayısının artması nedeniyle onu daha fazla korkutmak istemezsiniz diye düşünüyoruz 🙂
32 hafta hamilelikte bebek hazırlıklarına yavaş yavaş başlanmalı, özellikle doğum çantasını her an hastaneye gidecekmiş gibi düzenlemeye başlamalısınız. Doğum çantasında gerekli detayları okumak için yukarıdaki görsele tıklayın!
Gebeliğinizin 31. haftasından itibaren meme uçlarınızda kuruluğa bağlı tahrişler meydana gelmeye başlayabilir. Meme uçlarınızı emzirmeye hazırlamak ve bebeğinizi sadece anne sütü ile büyütmek ve emzirmek istiyorsanız, emzirmeye bağlı oluşan göğüs ucu yaralarına karşı almanız gereken önlemler için Göğüs Ucu Yaraları nasıl önlenir ve tedavi edilir yazımıza göz atın
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. ultrason görüntüleri, gebelikte 32.hafta 32 haftalık bebek 32 haftalik hamilelik 32 haftalık bebeğin gelişimi 32 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 32 haftalık hamile hamilelikte 32 hafta 32 hafta 3 günlük gebelik gebeliğin 32 haftası 32 haftalık gebelik gelişimi gebelikte 32 haftalık bebek kilosu All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.