Müzebüs her yıl 6 Çin Seddi Uzunluğunda Öğrenciye Ulaşıyor
Haber içeriğine geçmeden önce özellikle Koç Ailesini ve bu projeye sponsor olan firmaları tek tek kutlarım. Ülkemizin kültür, eğitim ve sanat hayatına olan katkılarından dolayı aile üyelerine ve bu oluşumda emeği geçenlere teşekkür ederim. Doğrusu bu sene Cunda gezisi sırasında gezdiğim Cunda Rahmi Koç Müzesi ve kitaplık övgüleri fazlası ile hakediyor. Sevgili Koç Ailesi ülkemizde elde ettiği gelirini gene ülkenin insanı ile paylaşıyor ve kalıcı eserlere vesile oluyor. Doğrusu Cunda gezisinde sadece Cunda’ya özel böyle bir yazı yazmayı dahi düşünürken, bu proje ile bu sözleri aktarmayı bir borç bildim. Değerli babamda 20 yılı aşkın bir süre Koç grubu şirketlerinde görev almış ve gurubun ülkeye katkısından gururla söz eder. Teşekkürler…
Gelelim haberin içeriğine:
“Hiç kimseye bir şey öğretemezsiniz, yapabileceğiniz tek şey içlerindeki öğrenme isteğini keşfetmelerine yardım etmektir.“ der Galileo.
Rahmi M. Koç Müzesi de kurulduğu günden bu yana çocuklarımızın keşfetme güdülerini geliştirebilmek için Müzebüs’le Türkiye’yi dolaşıyor. Bu yıl de 3 Ekim tarihinde turlarına süregelen Müzebüs, ilk başlarda Kastamonu Erzurum ve Erzincan’daki okulları ziyaret edecek.
Rahmi M. Koç Müzesi geçmişten günümüze biroldukça farklı döneme ve ülkeye ait objeye ev sahipliği yaparak meraklı çocuklarımıza yaşamı bütün yönleriyle keşfedebilecekleri, hayal gücü ve araştırma duygularını harekete geçirebilecekleri hem eğlenceli bununla beraber eğitici anlamış olur yaşatmaya çalışıyor. Varlıklı koleksiyonuyla yegâne ve özgün olma özelliğini korumak için her geçen gün yeni objelerin iştirakını sağlıyor ve koleksiyonu daha da ilginç hale getirmek için çaba harcıyor. Her yıl iki yüz bini aşkın yerli, yabancı, yetişkin ve öğrenci şeklinde her kesimden ziyaretçi müzeye rağbet gösteriyor.
Öğrenciler, gerçek hayatta laboratuarlarda göremeyecekleri objeleri müzede orijinal boyutlarında görme ve zamanda yolculuğa çıkma şansı yakalıyorlar. Müzelerden birer eğitim kurumu olarak yararlanılabilmesi ilkesiyle hareket eden Rahmi M. Koç Müzesi, çocuklarımızı bir tek bilimin tarihinde yolculuğa çıkarmakla kalmıyor, her konuda kendine güvenen, çevresiyle barışık, soru sormaktan çekinmeyen, düşünen, öğrenmekten vazgeçmeyen ve ulaştığı bilgiyi etkin bir biçimde kullanabilen üretken bireyler olma yolunda da onları destekliyor.
Böylesi bir sürecin parçası olmakta maddi, coğrafi yada zamansal sıkıntılar yaşayan çocuklarımızın olduğunun bilincinde olarak, müzeyi ziyaret edemeyenler için başlatılan “Müzebüs”, kısıtlı imkânları olan çocuklara müzenin sunmuş olduğu imkânları tattırmak, farklı ve yaratıcı araç ve yöntemlerle eğitim alma şansını vermek, çocukların müze ziyareti alışkanlıklarını geliştirmek ve hatta aile ve arkadaşlarına da bu alışkanlığı aşılamak için her yıl kar kış dinlemeden Türkiye’yi dolaşıyor.
Eğitim-öğretim yılı boyunca yaz kış, köy kasaba demeden ilerleyen Müzebüs’te ulaşım, mesajşim, kuvvet-hareket ve çevre bilinciyle ilgili teknolojik gelişimi gösteren 70 obje sergileniyor. Bu objeler içinde buğu makinesi, kronometre, radyometre, telgraf, gramofon, güneş saati, güneş pilli araba vb. Bulunuyor. Müzebüs’ün ziyaret rotasında yer alan okullar ulusal eğitim müdürlükleri ile irtibata geçilerek belirleniyor. Yola çıktığı günden bu yana toplamda 1738 okul, 362.460 öğrenciye ulaşan Müzebüs, her yıl en az 30 il ve 130 okul ziyaret ediyor.
İlk ve Ortaokulların programlarındaki ünitelerle bağlantılı müze objelerinden yararlanarak, müzeye gelemeyen okullara uygulamalı eğitim imkânı sağlamak, değişen teknolojinin gelişim süreci hakkında öğrencileri bilgilendirmek ve tarihi eserleri koruma bilincini geliştirmek için bizzat öğrencilerin ayağına giden Rahmi M. Koç Müzesi, verdiği eğitimlerle çocuklarımızın hem dersleri bununla beraber hayatı daha iyi kavramalarını sağlıyor. 2003 yılından beri 70 Ağrı Dağı büyüklüğünde öğrenciye ulaşan Müzebüs, her yıl 6 Çin Seddi uzunluğunda öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.