Çocukların beyin gelişiminde oyuncak seçimi önemli bir rol oynuyor
Oyuncak seçerken nelere dikkat edilmeli? Oyuncakların çocukların beyin gelişimindeki etkileri nelerdir? Çocuklarımız hayal dünyalarını oyuncakları ve kurdukları oyunlara yansıtır.
“Çocuklarda beyin gelişimi temel sürecini ilk 5 yaşlarında tamamlar”
Çocuklar oynarak keşfeder, öğrenir ve öğrendiklerini sergileyerek pekiştirir. Dolayısıyla oyun ve oyuncaklar çocuk gelişimde önemlidir. Oyuncaklar çocukların iletişim kurma becerilerini desteklemenin yanında kendilerini ifade edebilme yeteneklerini de tamamlamalarına yardımcı olur. Çocuk gelişiminde oyuncaktan çok daha önemli olan anne babaların karşılıklı iletişim kurma becerileridir. Çocuklarımız bizlerden gördüklerini taklit ederek gelişir. Örneğin bir yaşındaki çocuğunuz önüne koyduğunuz en havalı oyuncaklar yerine, mutfakta tencere ve bunların kapakları ile oynar. Çocuğunuza kızmayın, çocuğunuz bu yolla sizi taklit ederek gelişir.
Çocukların beyin gelişimi ilk beş yılda temel fonksiyonlarda tamamlanır. Bu süre zarfında çocukların deneyimleyeceği hususlara dikkat edilmelidir. Bebeklere sağlanacak öğrenme deneyimi onlara farklı görüntüler, sesler, dokular, nesneler ve hareketler sunmakla ilgilidir. Bebeğinize en iyi öğrenme deneyimini onunla birebir etkileşim içinde oyun oynayarak sağlayabilirsiniz. Ancak oyun oynamayı bebeğe onlarca oyuncak sunmak olarak değerlendirmeyin. Bebeğinizle oyuncaklar aracılığıyla oyun oynayacaksanız her defasında bir adet oyuncak tanıştırmaya özen gösterin.
Bebeklerin etrafındaki dünyayı keşfetme arzuları yaradılışlarından gelen bir motivasyondur. Yenidoğan bebeğiniz ilk günlerinde kısıtlı bir mesafeyi gördüğünden yüzüne yaklaşarak bebeğinizle konuşmanız inanılmaz güzel bir etkileşim yaratır. Bebeğinizin yaşamının ilk 6 ayı, bir bebeğin hayatındaki en sosyalleşmeye açık olduğu zamandır. Bebeğiniz doğumundan itibaren dünyaya alışmaya ve dahil olmaya çalışır. Bu yüzden ilk aylarda bebekler oyuncaklardan çok yüzlerle ilgilidirler ve siz sesleri, kelimeleri yüz ifadelerinizi ve hareketlerinizi kullanarak bebeğinizle harika sohbetler yapabilirsiniz. Bebeğiniz onunla neşe içinde etkileşime geçmenizden ve onunla konuşmanızdan bir oyuncaklar tek başına oynamaktan daha fazla mutlu olur. Yapılan araştırmalar da sevgi ve insan sesi ile uyaran her türlü tepki beyin gelişiminin yüzde seksenini oluşturduğunu göstermektedir.
Bebekler ilk üç aydan sonra renkli, sallanan ve sesli objelere tepki vermeye başlarlar. Henüz ellerini kullanamayan bebeğizin ilk oyuncağı bebek dönencesi olabilir. Canlı renklere ve güzel bir melodiye sahip bebeğiniz dönencenin altında ilk kültür fizik hareketlerini yaparak çok eğlenir. Bu sayede çok daha rahat gaz çıkarır. Dönencede bulunan aynalı parçalar gibi detayler ile iletişim kurabileceği objeler gelişimine katkıda bulunur. Dördüncü aya kadar bebekler ellerine verilen oyuncakları yeterince kavrayıp tutamadıkları için yakınlarının ellerinde tuttukları renkli, ses çıkaran çıngıraklara bayılırlar. Uzun uzun ağlayan bebeğinizin dikkatini çıngırakla çekip, ağlamasına bir dur diyebilirsiniz. Bebeğinizle parmak kukla tiyatrosunu daha bebeğinizin ilk haftasından itibaren oynayabilirsiniz. Çocuğunuz ile geçirdiğiniz her dönemde parmak kukla tiyatrosunun hep ayrı bir çekiciliği var.
4. aydan itibaren bebeğiniz çıngırağı kavrayabilir, bebeğinize hafif kendine zarar veremeyeceği tipte çıngıraklar alabilirsiniz. Altı ay ile bir yaş arasındaki çocuklar çok renkli plastik oyuncaklara karşı ilgi gösterirler. Ellerine aldıkları oyuncakları sallayarak seslerini keşfeder, ağzına götürerek tanımaya çalışır. Bu dönemde seçeceğiniz oyuncakların kenarlarının sivri ve kırılgan olmamalı, küçük parçalara sahip olmamalıdır. Seçtiğiniz oyuncak sert plastikten diş minelerine ve diş etlerine zarar vermemesi önemlidir. Bu dönemde farklı sesleri tanıyabileceği ve küçük motor yeteneklerini geliştirebileceği marakas gibi müzik aletleri ve sesli kitaplardan alabilirsiniz.
Bir ile 1.5 yaş arasında bebeğiniz birbiri içine giren, itilen ya da çekilen oyuncaklardan hoşlanırlar. 1 yaş taklit dönemi olduğu için karşılıklı okuma yöntemi en çok tercih edilmesi gereken etkinliklerin başında yer almalıdır. Tercih edilecek renkli ve sesli kitaplar ile dil gelişimi sağlanan çocukların, farklı dillere olan yetenekleri bu yaşlarda geliştirilebilir. 1-3 yaş grubu çocuklarda kullanılan materyaller ile dil öğretilebilmektedir. Bir buçuk – iki yaş arasındaki çocuklar, kendi oyuncakları yerine başkalarının oyuncaklarını onlara hiç sormadan alırlar. Ama elindeki oyuncağı bir başkasına gönüllü olarak vermezler, zorla almak istediğinde vurarak karşılık vermek ister. Çocuklarımızın bu davranışı normal ve geçici bir durumdur. Bebeğinizin gelişimi, yakınlarına olan sevgisi ve bağlılığı arttıkça paylaşmayı öğrenecektir. Buna karşılık çocuğunuz, kendi oyuncaklarını başkalarının almasına ses çıkarmıyorsa, bu seferde ”çocuğum çekingen mi” olacak diye endişeye kapılmayın. Çocuğunuz büyüdükçe ileride bu endişelerinizin yersiz olduğunu göreceksiniz. Çocuğunuz yaş grubu gereği yeni karşılaştığı durumu öğrenmeye çalışıyordur. Yeri geldiğinde gerekli tepkiyi o da verecektir. Siz müdahil olmayın, çocuğunuz bir topluluk içinde var olmanın kurallarını deneyimlesin ve doğru davranışlar geliştirsin. Siz endişeleriniz ile yanlış öğretileri çocuğunuza aktarmayın.
İki yaş çocuğu etrafındakilerin yaptıklarını yapmaya çalışır. Süpürmek, bulaşık yıkamak, siz sigara içiyorsanız çocuğunuz da sigara iöek isterler. Bu açıdan çocuklarınızın yanında, başta pasif sigara içiciliği ile sağlığına zarar vermenin yanısıra, çocuğunuzun sizi taklit etmesine fırsat vermemek için sigara içmeyin. Taklit aşamasını takiben çocuklar zeka oyunlarına ilgi duymaya başlarlar. Çocuklar bu dönemde bebek evleri, otobüs, ambulans veya inşaat arabalarına merak duyarlar. Dışarıda izledikleri anlarla yeni oyun senaryoları kurarlar. Tahta küplerle kuleler, evler, araçlar ve tren, uçak gibi vasıtalar yapma zamanı. Çocuklar 3 yaşında, diğer çocuklarla oynamaktan zevk almaya başlarlar. oyuncaklarını başkaları ile paylaşmaya başlarlar. Kavga etmeden bir süre oynayabilirler. Çocuklar ilkokul öncesi ve okulun ilk yıllarında hayal gücüne dayalı tahta oyuncaklardan, yapboz oyunlarından çok hoşlanırlar. Özellikle teknolojik araçlara ilgisi bulunan çocuklara kota koyulması gerekmektedir.
Çocuklarınız için oyuncak tercihlerinizde çocuklarınızın çalıştırılması zor oyuncaklar yerine, genellikler basit oyuncakları tercih ettiklerini fark edeceksiniz. Bu tercih çocuklardaki hayal gücünün ne kadar geniş olduğunu ortaya koyar. Örneğin çocuğunuz oyuncak otomobiller yerine, tahta parçalarının her birini bir otomobil farz edip onları yerde sürerek otoparka park eder. Sonrada kendi kurduğu oyunun karşısına geçip keyifle izler. Çocuklar genellikle kendi yarattığı, ya da kendi bambaşka görevler verdiği oyuncaklarını daha çok sever. Erkek çocuklar genellikle babalarını taklit eder. Onlar için tahta parçaları bir gün otomobil, diğer bir gün tren ya da uçak olabilir.
Kız çocukları da annelerini örnek alır. Kız çocukları için bir mukavva kutu, bir gün murfak bir gün yatak, bir gün de ev olabilir. Kızınız eline geçirdiği mukavva kutuya hayal ettiklerini yerleştirir, hemen bir ev düzeni kurup ev üyelerine roller verir.
Bu nedenle gelir düzeyinizden bağımsız düşünün, çocuklarıma iyi pahalı oyuncaklar alamadım diye kesinlikle üzülmeyin. Çocuğunuza başlangıçta hep basit oyuncaklar almayı tercih edin.
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.
çocuk oyuncak seçimi,oyuncak seçimi, hangi oyuncak, bebeğim için hangi oyuncak,Oyuncak seçerken nelere dikkat edilmeli? Oyuncakların çocukların beyin gelişimindeki etkileri nelerdir, bebek oyuncakları,
All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.