Hamileliğinizde dikkat etmeniz gereken 14 şey

0
Sağlıklı bir hamilelik için dikkat etmeniz gerekenler. 40 haftalık hamilelik sürecinde sizin ve bebeğinizin sağlığını korumak için bazı kurallara uymalı gerekli önlemleri almalısınız. hamilelik neler yemeli hamilelik neler yenmemeli hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler hamilelik dikkat edilmesi gereken faktörler RAHAT BİR GEBELİK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER HAMİLELİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler gebelikte ilk 3 ay boyunca dikkat edilmesi gerekenler Gebelikte dikkat edilmesi gereken konular nelerdir hamilelikte dikkat edilmesi gereken hareketler hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler madde madde hamilelikte dikkat edilmesi gereken yiyecekler hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler kadınlar kulübü hamilelerin yapmaması gerekenler hamilelikte dikkat edilmesi gereken dini konular gebelikte duygusallık ne zaman başlar hamilelerin yememesi gerekenler Hamilelik Bilgi ve Tavsiyeleri Bilmeniz Gereken Her Şey HAMİLELİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamileyken yapılması ve yapılmaması gerekenler gebelikte nelere Gebeliğin İlk 3 Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir Gebelikte Dikkat edilmesi gerekenler Gebelik döneminde bilinmesi gerekenler Gebelikte dikkat edilmesi gereken konular

Sağlıklı bir hamilelik için dikkat etmeniz gerekenler

40 haftalık hamilelik sürecinde sizin ve bebeğinizin sağlığını korumak için bazı kurallara uymalı, gerekli önlemleri almalısınız. Her günü her ayında yeni umutlar ve sürprizlerle geçen hamileliğiniz süresince en önemli şey siz anne adayının sağlıklı beslenmesi ve düzenli doktor kontrolünde olmasıdır. Kulaktan dolma bilgiler, aile büyüklerinin yönlendirmelerine kulak asmadan hamileliğinizi sağlıkla sürdürmek için bazı konulardan kaçınmalısınız.

Hamilelikte Çift Kişilik Beslenmek

Sen çift canlısın bol bol ye diyenleri bir kenara bırakırsak, hamilelik döneminde anne adaylarının 9 ile 12 kilo arasında kilo almaları idealdir. Zaten fazla kilosu olan anne adaylarının ideal kilo alma oranı 7-8 kilo ile sınırlı kalmalıdır.Gebelik süresince ek alınması önerilen kalori yaklaşık 200-300 kaloridir. Daha fazla kalori alınması gebelik süresince gereksiz kilo almaya yol açar. Geleneksel yaklaşım ile iki kişilik beslenmek; anne ve bebek sağlığına zarar verecek, diğer taraftan kilo kontrolünü de zorlaştıracaktır.

Hamilelikte Zayıflama Diyetlerine Başvurmayın!

Diyetisyeniniz önermediği sürece veya yüksek şeker, yüksek tansiyon gibi anne-bebek sağlığı açısından tehlikeli bir durum gözlenmediği sürece kendi kendinize kilo vermeye çalışmayın. Hamilelik süresinin sonuna kadar kişinin kilosuna göre alması gereken ideal kilo ağırlığı şöyle sıralanabilir:

Obez (BMI > 30) 5-6 kg

Kilolu (BMI > 25 -29.9) 7-11 kg

Normal (BMI > 18.5- 24.9) 11-16 kg

Zayıf (BMI< 18.5) 13-18 kg

Kontrolsüz ve aşırı spor

Hamileliğinizin özellikle ilk üç ayında, profesyonel denetim olmadan yapılan sportif faaliyetlerde yapacağınız yanlış bir hareket düşüğe sebep olabilir. 3 aylık süre sonunda riskli bir hamilelik(kanama, erken doğum, çoğul hamilelik,yüksek tansiyon vb.) olmadığı taktirde, doktorunuzun kontrolünde rahat ve ve sağlıklı bir doğum ve hamilelik süreci için sporu hayatınızın rutini haline getirebilirsiniz. Hamilelik sürecinde ağır ve zorlu sporlar yapılmamalıdır ancak düzenli yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizler önerilmektedir. Düzenli spor yapan anne adaylarının doğum sürecini çok daha kolay atlattıkları da unutulmamalıdır.

Ayrıca hafif egzersizler, hamilelikte görülen vücut ağrılarını azaltmaya yardımcıdır. Uykunuzu düzenleyerek, ruh halinize olumlu katkı sağlar. Yavaş tempoda yürüyüş, yoga, plates gibi sporlar kontrolsüz kilo alımınızı engeller. Ben kilo kontrolümü günlük düzenli yürüyüş ile sağladım. Her gün sabah 2.5 km akşam 2.5 km mesafeyi yürüyerek evime ulaştım ve yürüyüşler sayesinde hiç ödem sorunu yaşamadım. İlk hamileliğimde yürüyüşü ihmal ettiğimden ödeme bağlı bacaklarımda çok ağrı yaşadım.

Alkol ve sigara

Hamileliğinde alkol ve sigara tüketimi yalnızca anne sağlığını negatif etkilemekle kalmaz, erken doğum, fetüs ölümü, bebekte gelişim geriliği, düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme, zeka geriliği, çeşitli doğumsal anomaliler gibi sorunlara neden olduğu tespit edilmiştir. Anne adayları gebelik ve sonrasında emzirme sürecinde alkol ve sigaradan tamamen uzak durmalıdır. Artık bir bebeğiniz var ve bebeğinizin de sağlıklı bir anneye ihtiyacı var. Sigara ve alkolü bırakın ve bir daha kullanmayın. Artık sağlıklı yaşamak ve hayatta kalmak için daha da fazla sebebiniz var. Bebeğinizin geleceği için kendinize dikkat edin. Birde anne stres olmasın diyerek günde birkaç sigaraya izin veren doktorlar var ki ben bu kısmını hiç anlamıyorum ve hiç katılmıyorum.

Asitli içecekler

Asitli ve gazlı içecekler, normal şartlarda vücudumuzda sindirilmeyip atılacak besinlerin de parçalanarak depolanmasına sebep olduğundan, fazla kilo alımında ciddi rol oynarlar. Asitli ve gazlı içecekler midenizin yansımasına ve reflüye sebep olduğundan, sağlıklı bir gebelik için bu içeceklerden uzak durulması gerekiyor.

Bol şeker ve tatlı tüketimi

Bebeğinize ve size faydalı olacak sağlıklı ve besin açısından zengin beslenme planı seçin. Besin değeri düşük ancak enerji bakımından yüksek besinler tüketmekten kaçının. Çikolata, tatlı, hamur işi, meşrubat gibi hem çok şekerli hem de sadece enerji veren besinler faydalı değildir. Saf şeker hiçbir besin değeri olmayan enerji kaynağıdır. Gebelikte yoğun şekerli gıdaların tüketimi, ideal kiloyu korumaya engel olmakla kalmıyor, yüksek şeker ile tetiklenen düşüklere, bebek ölümlerine, bebeğin doğum ağırlığında artmaya bağlı zor doğum ve sezaryen yapılması mecburiyetine, doğum esnasında bebeğin kan şekerinde düşme, kandaki kalsiyum seviyesinin düşmesi, akciğerlerinde gelişme problemi yüzünden solunum güçlüğü çekilmesi, sarılık gibi ciddi sorunlara da sebep olabiliyor.

Sağlıklı Atıştırmalıklar Seçin

Besin değeri yüksek, rafine şeker ve hayvansal yağ içermeyen atıştırmalıklara günlük beslenmenizde sık sık yer verin. Hamilelikte giderek büyüyen karnınız dolayısıyla baskılanan midenizi rahat tutmak için porsiyonları küçük tutmaya dikkat edin.

Oluşan tatlı krizlerini dondurma veya şekerli atıştırmalıklar yerine kuru meyveler ve kuruyemişler tercih edin. Ara öğünlerde fındık, badem, ceviz ve kuru meyveler tüketebilirsiniz.

Beyaz un ile hazırlanmış kraker-bisküvi yerine kan şekerini dengelemek için tam tahıl ile hazırlanmış atıştırmalıklar tüketin.

Şekerli içecekler yerine, meyvelerle tat verebileceğiniz kaynak suları ve hoşafları  tercih edin.

Aşırı kahve ve çay tüketimi

Gebelik sürecinde yüksek miktarda kafein tüketiminin, bebeklerin beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediği, düşüklere sebep olduğu, bebekte gelişme geriliği ve bebeğinizin ilerleyen yaşlarında gelişen davranış bozukluklarına sebep olabileceği görüşleri tartışılmaktadır. Yoğun kahve ve çay tüketimi annenin uykusuz kalması ve yorgun düşmesine, yemeklerden hemen sonra tüketilen çay dolayısıyla vücudun kan üretimi için gerekli demirin emilemesi ve kansızlığa sebep olmaktadır.

Bitki çayları

Hamileliğinizin ilk 3 ayında bitki çaylarından uzak durmalısınız. Bitki çaylarında bulunan etken maddelerin ölçümü imkansızdır ve bazı bitki çayları düşüğe sebep olur. Doktorunuz önermediği sürece ıhlamur dahi içmemelisiniz.

Doğal idrar söktürücüler

Doğal yollar ile idrar söktüren maydanoz ve kiraz sapını hamileliğinizde kullanmaktan kaçınmalısınız. Maydanoz doğum kasılmalarını taklit ederek düşüklere, erken doğuma sebebiyet verebilir.

İşlenmiş gıdalar

Sosis, salam gibi işlenmiş gıda ürünlerinde bulunan  çeşitli katkı maddeleri toksik maddelerin oluşumuna sebep olduğundan hem anne karnındaki bebek hem de anne için zararlıdır.

Fazla tuz

Fazla tuz tüketimi ödem oluşması, vücudunuzda şişliğe sebep olur. Vücudunuzdaki ödem el ve ayaklarınızın sızlamasına sebep olur. Ödem hareketlerinizi kısıtlar ve eklemlerde sızlamalarla sizi rahatsız eder konforunuzu kaçırır. Anne adaylarının ihtiyacı oranında tuz tüketmesi böbrek sağlığı açısından çok önemlidir. Gebelikte aşırı tuz kullanımı tansiyonu yükseltebildiği için preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesine yol açabilir. Preeklampsi tedavi edilmezse anne ve bebek ölümlerine sebep olabilir.

Dar kıyafetler

Karın bölgesini içine almayacak ve rahim üzerine baskı yapmayacak tipte çorap ve tayt giyilebilir. Seçtiğiniz sütyenler sıkmamalıdır.

Aşırı sıcak ve güneş

Hamileliğiniz süresince sauna, kaplıca, hamam ve uzun süre güneşlenmek gibi vücudu aşırı sıcağa maruz bırakacak durumlardan kaçınmalısınız. Hamile Annenin aşırı terleme ile sıvı ve elektrolit kaybı, gerilime bağlı bayılmaya yol açabilir. Tansiyonun düşmesi bebeğe giden kan akımını da azaltacaktır. Hamileliğinizde hormon salgısına bağlı olarak güneş cildinizde lekelenmelere sebep olur.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz