Hamilelik döneminde hangi bitki çayları zararlı?
Hamilelik döneminde asla tüketilmemesi gereken bitki çayların başında ada çayı geliyor. Buna ek olarak sinameki, fesleğen, ahududu, keten tohumu, anason, ebegümeci, meyan kökü, lavanta, yaban mersini, melisa yaprağı, kedi otu, karanfil, sarı çiğdem, mine çiçeği, barut ağacı kabuğu, kanarya otu, ökseotu, tarçın, safran, akçaağaç, kimyon, yasemin, melek otu, oğul otu, biberiye, aloe vera, karahindiba, civanperçemi gibi bitki çaylarının hamilelik döneminde tüketilmesi sakıncalı bulunuyor.
Bitki çaylarının önemli bir kısmının özellikle rahim kasılmalarının sıklığını ve şiddetini artırdığı biliniyor. Dolayısıyla sağlık için yararlı olduğu düşünülerek tüketilen bu bitki çaylarının, düşük, erken doğum ve kanama riskini tetiklediği biliniyor.
Özellikle ahududu çayının rahim kasılmalarını başlatma, tetikleme etkisinin bilinirliği çok uzun yıllar öncesine dayanıyor. Doğum süresi gelen ya da hatta doğum süresini doldudan kadınların bir an önce doğum yapmaları için ebeler anne adaylarına ahududu çayı içirebiliyorlar.
Hamilelikte kaçınılması gereken bitki çaylarının yanısıra, maydanoz kürü, maydanoz çayı gibi maydanoz içeren içeceklerin hamilelik döneminde hiç tüketilmemesi, maydanozun ise kontrollü olarak tüketilmesi önemlidir.
Hamilelik döneminde tüketilmesi önerilmeyen bu bitki çaylarının özellikle de hamileliğin ilk ve son dönemlerinde az dahi olsa, asla içilmemesi gerekiyor.
Hamileyken bitki çayları zararlı olabilir. Dikkatli kullanılmalı ve en zararsız olanlar bile olsa az miktarda kullanılmalı