Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?
“Bebeğinizin göbek kordonu cansızdır” dolayısıyla; siz göbek bağı bakımı yaparken bebeğinizin canı yanmaz… göbek bağı Yeni doğan bebek gelişimi ve yeni doğan bebek bakımı göbek bağı bandı bebeklerde göbek iltihaplanması
Sevgili yeni anne-baba; Göbek bağı bakımı sizi endişelendiriyor biliyorum. Benim de en tedirgin olduğum bebek bakımı konularından biriydi ve bu haklı endişenizde size sonuna kadar katılıyorum. Ama size endişelerinizi bir nebze azaltacak güzel bir haberim var “Bebeğinizin göbek bağı cansızdır” dolayısıyla; siz bebeğinizin göbek bağı bakımını yaparken bebeğinizin canı yanmaz…
Göbek bağı konusu yeni annenin en amatör dönemine denk geliyor, kendi yaraları kapanmadan, doğru dürüst oturup kalkamazken böylesi farklı bir deneyim ile başetmek ilk başta korkutucu geliyor. İlk çocuğumu büyütüp, ikinci bebeğimin göbek bağına bakım yaparken (bebeğimin canının acımadığını bilmeme rağmen) dahi ellerim titredi. Yenidoğan bebeğin göbek bağı bakımı beni hep tedirgin etti. Ne güzel değil mi ben tedirgin oldum ama siz olmayın demek.. 🙂 Fakat göbek bağının cansız olduğunu aklınızın bir köşesine yazarsanız, daha az gerilim yaşarsınız. Bu arada her iki bebeğimin göbeği de, doğumdan bir hafta sonra düştü. Yani bu gerilim Allah’tan 1 hafta sürüyor.
Son dönemde, göbeğe alkol damlatmak yerine alkollü mendille etrafını sarıp kısa bir süre bekletmek yeterli oluyormuş bunu öğrendim. İkinci çocuğumda öğrendiğim bu basit bilgi tedirginliğimi azalttı. Vera’nın göbeği daha kolay, daha kısa sürede düştü Allah’a çok şükür.
Fazla alkol mü döktük? Fazla mı nemlendirdik göbeği? gibi dertlere son verdi bu uygulama. 5 sene evvel bu yöntemle göbek bakımını yaptığım kızım Mira’nın göbeği yazın doğmasına rağmen aynı sürede düşmüştü. Doğumu bir kış gününe denk gelen Vera’nın göbeği de tam 7. günde düşmüş oldu.
Bebeğinizin göbek bakımını önemsemelisiniz
Ama göbek bakımından korkup endişelenmeyin. Çünkü göbek bağı cansızdır ve göbek bağına dokundukça bebeğinizin canını yakmıyorsunuz unutmayın.
Yeni Doğan Bebeğin Günlük Göbek Bağı Bakımı Esnasında Dikkat Etmeniz Gerekenler:
- Öncelikle göbek bağı düşüne kadar her gün göbek bağı temizliğini yapmalısınız,
- Göbek bağını tutan mandalı yukarı doğru çekiştirmeye çalışmamalısınız,
- Göbek bağını her daim temiz ve kuru tutmalısınız,
- Aşırı alkol kullanmamalısınız, aşırı alkol kullanımı göbeği kurutmak yerine sulanmasına sebep olabilir.
- Alkollü steril bez veya pamuğu sadece göbek kordonunun bakımı için kullanmalısınız, bebeğinizin cildini silmemelisiniz, Alkolün temel işlevi kurutmaktır. Bu sebeple alkolle silmiş olduğunuz kısımları da kurutmuş olursunuz ki, yenidoğanın cildine bunu yapmayın..
- Bebeğin alt bezini göbek mandalını kapatmayacak şekilde bağlamalısınız. Yani bebek bezinin ön tarafını aşağı doğru katladıktan sonra yan taraftaki yapışkanlı bantları kapatmalısınız. Göbek bağı açıkta kalmalı aşağıdaki fotoğrafta göreceğiniz gibi.
göbek bağı bandı göbek bağı bandı göbek bağı bandı göbek bağı bandı göbek bağı bandı
Göbek Bağı Bakımında tek kullanımlık 100’lü paketler halinde satılan alkollü mendil kullanıyorsanız;
- genelde özel hastaneler taburcu etmeden evvel 1-2 paket göbek bağı için özel alkollü mendillerden hediye ediyorlar 🙂
Göbek bağını tutan mandalı bir elinizle yere paralel olacak şekilde tutun, diğer elinizle alkollü mendili göbek bağının etrafına çepeçevre (O harfli olacak şekilde) sarıp 5-10 saniye tutmanız yeterli. İlk günler bu bakımı yaparken zorlanabilirsiniz. Eşiniz, anneniz veya bir arkadaşınızın yardımı ile alışana kadar elbirliği ile yapmanız endişenizi hafifletecektir. Tabii, size yardım edecek kişi telaşlı ve panik bir karakter olmazsa daha çok rahat edersiniz 🙂
Göbek Bağı Bakımında Steril bez kullanacaksanız; %70’lik alkol almanız gerekmekte.
- Önemli Not: Eczanelerin artık alkol satması yasak, alkolü hastaneden temin etmelisiniz.
Küçük kare şeklinde kestiğiniz steril beze 5-6 damla alkol damlatıp yine göbek bağı mandalının (plastic clamp) altından O harfli olacak şekilde göbek kordonunu çepe çevre mendil ile sarın. Bebeğin cildine alkollü bezi değdirmemeye özen gösterin. Yine 5-10 saniye beklemeniz yeterli.
Hava şartları uygun ve evinizin ısısı iyi ise, bebeğinizin kıyafetini açarak göbek kordonunu havalandırarak göbek kordonunun düşmesini ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Bebeğinizin göbeğinden kötü bir koku veya sarımsı iltihaplı bir akıntı ya da kan geliyorsa muhakkak doktorunuz ile zaman kaybetmeden acilen görüşmelisiniz.
Bazı bebeklerde bu bölgede granülom denilen yumrular oluşur. Bu durum göbek kordonunun iyileşmesini geciktirebilir. Böyle bir oluşum varsa, göbek kordonu bölgesi açık kırmızı yada pembe bir renk alacak, nemli bir görünüm kazanacak ve kötü kokulu bir akıntı olacaktır. Böyle bir durumda doktorunuza mutlaka başvurun.
Aşağıdaki resimde temiz tutulamamış ve göbek bağı iltihabı oluşmuş bir yeni doğan bebek yer almakta. Bakması zor bir fotoğraf biliyorum ama en ufak bir kırmızılığın iltihap zannedilmemesi ve bilinçli anneler oluşması adına sizlerle paylaşıyorum.
Bebeğinin göbek bağı ile uğraşırken bir taraftan da emzirmeden kaynaklı göğüs yaraları ile zor günler geçiriyor olabilirsin 🙁
Annelik zaten yeterince zor, göğüs ucu yaralarını ihmal etmeden biran önce “Göğüs ucu yarasına ne iyi gelir ve göğüs ucu yaraları nasıl önlenir ” yazıma göz atmak için aşağıdaki görseli tıklayabilirsin….
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur.
Kullanıcılar kişisel kullanım için site içeriğini bilgisayarlarına indirebilir veya kopyalayabilir. Bu izin, indirilen veya kopyalanan içerikle alakalı her tür kaynakça, telif veya sahiplik bilgisinin korunduğu durumlarda geçerlidir. Kullanıcılar site içeriğinden aldıkları her kopyaya bu bilgiyi dahil etmek zorundadır.
Kullanıcılar site içeriğine ekleme veya içerikte bir değişiklik yapamaz. Site içeriği kullanıcılar tarafından dağıtılamaz, pazarlanamaz ve tekrar basılamaz. Kullanıcıların yukarıda sayılanlardan herhangi birini yaptığı durumlarda, annesininmelegi.com ve üçüncü kişi ve kurumlar hukuksal yollara başvurma haklarını saklı tutar.