İştahsız bebeklerin annelerine öneriler

Yemek yemeyi reddeden iştahsız bebeklerin annelerine öneriler

0
Bebeğim hiçbir şey yemiyor ne yapmalıyım sorusunun cevabı bu yazıda… Yemek yemeyen yemek seçen lokmayı uzun süre ağzında tutan tabağındaki yemeği bir türlü bitirmeyen bebekler ve çocuklar için öneriler

Yemek yemeyen, yemek seçen, lokmayı uzun süre ağzında tutan, tabağındaki yemeği bir türlü bitirmeyen bebeğiniz ve bebeğiniz yemediği için çıldırma noktasına gelen anneler için öneriler…

Yemek yemeyi reddeden iştahsız bebeklerin annelerine öneriler

Bebeğiniz dış dünyaya tüm ilgisini verirken, sizin tükettiğiniz gıdalara da ilgi göstermeye başlar. Sizin yediklerinize bakmaya başlaması, siz çiğnerken ağzınızı taklit etmesi, katı gıdaya ve parmak yiyeceklere geçiş için bir ipucu olabilir. Yemek yeme işini hem anne hem de bebek için eziyete çevirmemek için bu dönemde:

Bebeğinizi yeni gıdalarla tanıştırmaya başlarken, katı gıdalara geçiş sürecinde çok çok sabırlı olmak gerekiyor. Sinirli ve ısrarcı davranmamalısınız.

Dengeli beslenme ile çok yemek yemeyi karıştırmayalım

İlk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmiş bebeğinizin altıncı aydan sonra günde iki kez 100-120 ml ek gıda alması yeterli. Altı aylık hiç anne sütü almayan bebeğin ihtiyacı ise günde üç ana öğün ve birkaç ara öğün olmalı.

Bebeğiniz yemeyi istediğini ve istemediğini size davranışları ile anlatır. Bebeğinizi takip edin.

Bebeğinize yeni tatlar denetirken bebeğiniz mutlaka aç olmalıdır.

Bebeğinizin en son öğününün üzerinden en az 2 saat geçmelidir.

Bebeğiniz ağzını açtığı sürece katı gıdayı tattırmalısınız. Tüm hazırladığınız mamayı yemesi icin ısrar etmemeli, ne kadar yerse o kadar yiyecek sunmalısınız.

Bebeğiniz her zaman aynı miktarda yemeyebilir bundan dolayı endişelenmeyin.

Bebeğinizi asla zorlamayın. Özellikle katı yiyeceklere geçerken yapılan zorlamalar, ve tüm yiyecekler karıştırılarak hazırlanan bulamaçlar, iştah problemlerinin temelini oluşturuyor. Bebeğiniz ilk başta katı gıdalara geçişte yiyecekleri bir çay kaşığı kadar denemelidir. Bebeğiniz bu yeni gıdayı/tadı bazen reddedecektir. Sabırlı olun. Siz stresli olursanız bebeğiniz de olacaktır.

Yiyecekleri bulamaç (bir sürü yiyecek karıştırılıp robottan geçirme) haline getirmeyin. Sizin yemekten çekindiğiniz bulamaçları neden bebeğiniz yesin, biraz özen lütfen.

Hazırladığınız püreleri hafif pütürlü olarak verin. Bu onun pütürlü yiyeceklere kolay alışmasını ve değişik yiyecekleri keşfederek bundan keyif almasını sağlayacaktır.Ayrıca pütürlü yiyecekler yoluyla yutmayı başaracak.

Bugün hazırladığınız yemek bebeğiniz tarafından tüketilmediyse ertesi gün aynı yiyecekle bebeğinizi daraltmamalısınız.

Her gün aynı çorbalarla bebeğinizin karşısına çıkmayın, bir süre sonra o minik ağız zindan kapısı olur…

Bebeğinize kendi yemeklerinizden vermeyecekseniz, o zaman yemek masasındaki yiyeceklerinizden tattırmayın!

Yemek masasında bebeğinize tattırdığınız tuzlu salçalı köfte/sebze yemeklerinden sonra, bebeğinize tatsız tutsuz sebze püreleri sunmanız biraz haksızlık olmuyor mu? O salçalı yemekleri tadıp zihnine bu tadları kaydeden bebeğinizi tatsız pürelerle beslemeye kalkıp hüsrana uğruyor olabilir misiniz?

Çeşitli gıdaları sunmaya devam edin. O an yemek istemezse ısrar etmeyin daha sonra değişik tatları denemeyi sürdürün. Ona sürekli yemek seçenekleri sunmayın acıkmasına ve kendinin talep etmesine izin verin.

Zorla güzellik olmaz

Bebeğinizin ağzını açtırmak için ağız sıkmak gibi kötü yöntemlere başvurmamalısınız. Bebeğiniz ağız sıkma noktasına geldiyse, sabırla yukarıdaki ve aşağıdaki adımları tekrar okuyun. Yemek yedirmek galibiyet elde edilecek bir savaş değildir!

En az sorunu meyvelerle yaşayacaksınız ama size tavsiyem daha az tatlı meyve sebze ile başlayın. Örneğin sebze çorbasını tüketmesini istiyorsanız mutlaka ilk tattığı meyve/sebze suyu havuç olsun..

Bebeğim iştahsız hiçbir şey yemiyor  ne yapmalıyım sorusunun cevabı bu yazıda. Yemek yemeyen  yemek seçen  lokmayı uzun süre ağzında tutan  tabağındaki yemeği bir türlü bitirmeyen bebekler ve çocuklar için öneriler.
Bütün kase bitmiş, anne ısrarla o son kaşığı vermeye çalışıyor. Burada iştahsız bebek değil, ısrar eden anne sorunu var!

Anne baba olarak minyon yapıdaysan bebeğinin bir fil yavrusu kadar yemesini bekleme!

Bazen anneler bana yazıyor, bebeğim için çok değil bir kase yemek hazırlıyorum ancak yarısını yiyor. Nasıl hepsini yedireceğim bir akıl verin diyor anne. Ben de kendine bak diyorum. Boyun 1.60 kilon 40 ve bebeğinin senin iki katın bir insan bebeği kadar yemesini istiyorsun. Bebeğin uzaydan gelmedi, anne karnında sen ne kadar yediysen içtiysen bunları tattı. Senin yeme alışkanlığın bebeğin de mevcut. Sen açlığa toleranslıysan bebeğinde öyle olacak. Herkes 2 saatte acıkırken sen 4 saat yemesen açım demiyorsan bunu bebeğinden de bekleme. Bebeğinize iştahsız yemiyor teşhisi koymadan bir boy aynasının karşısına geçip, eninizi boyunuzu inceleyin, yemek yeme alışkanlığınıza bir bakın

Bebeğinize katı gıdalara alışması için zaman tanıyın

Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde bebek artık ailenin yemek masasında yer alması gereken bir üyesidir. Evde pişen her yemeği yiyebilir. Sofraya bebeğinizle birlikte oturun. Yemek zamanı aile fertlerinin bir arada olması çok önemlidir. Bebeğiniz artık kendi kendine yeme konusunda daha fazla beceri sahibidir. Onun bu isteğine izin verin.

Bebeğim hiçbir şey yemiyor, ne yapmalıyım sorusunun cevabı bu yazıda… Yemek yemeyen, yemek seçen, lokmayı uzun süre ağzında tutan, tabağındaki yemeği bir türlü bitirmeyen bebekler ve çocuklar için öneriler...bebeğim yemek yemiyor,Yemek yemeyen, yemek seçen, lokmayı uzun süre ağzında tutan, tabağındaki yemeği bir türlü,bebeğim yemek yemiyor ne yapabilirim, oğlum hiçbir şey yemiyor,15 aylık kızım 1 lokma bile yemiyor,Yemesi icin emzirmeyi kesmek faydali olur mu?,bebeğim ek gıda istemiyor ,Çocuğum Yemek Yemiyor Çıldırmak Üzereyim,bebeğim yemek yemiyor | Kadınlar Kulübü,Çocuğum yemek yemiyor artık çıldırmak üzereyim,Bebeğim Yemiyor Ne Yapabilirim, bebeğim hiçbirşey yemiyor,bebeğim hiçbirşey yemiyor,Bebeğim hiçbir şey yemiyor, ne yapmalıyım,çocuğum yemİyor ne yapmaliyim,Yemekten kaçan çocuk için anneye altın öneriler,Bebeğinize yemeyi sevdirmenin 10 kuralı,Çocuğum Yemek Yemiyor,Çocuğum Yemek Yemiyor,yemek yediremiyorum, 17 aylık bebeğim yemek yemiyor, 1 yaşındaki bebeğim yemek yemiyor, bebeklerde iştahsızlık bebeğim yemek yemiyor, bebeğim yemek yemiyor sadece emiyor, 6 aylık bebeğim yemek yemiyor, bebeğim yemek yemiyor uzman tv, bebeğim ekmek yemiyor, bebegim yemek yemiyor ne yapabilirim,

Bebeğiniz yemek yerken kirlenmeye hazırlıklı olun

Yetersiz beslenme çocuklarda gıdasızlığa bağlı organ yetmezliklerine ve hastalıklara yol açarken, aşırı derecede beslenme obezite ve diyabet riski doğurur. Çocuklarınızı yeterli ve dengeli beslemeye özen göstermeliyiz

Bebeğinizin kendi kendisini beslemesi için cesaretlendirici olun ve bu şekilde daha az besleneceği konusundaki yanlış inancınızı bir kenara bırakın. Siz bebeğinizin az yediğini düşünseniz de bir sonraki öğünde daha fazla yiyerek arayı kapatacak.
Bebeklerinizi tadı güzel ama besin değeri az ya da hiç besleyici olmayan abur cubur gıdalar diye nitelediğimiz hazır meyve suları, çikolata, cips, gofret vb. ambalajlı market ürünlerinden mümkün olduğunca uzak tutun.

Televizyonunuzu ipadinizi kapatır mısınız? İlgisi dağınık bebek/çocuk yemek yemez.

Ama nasıl olur dediğinizi duyar gibiyim. Bebeğiniz, çocuğunuz televizyon izlerken, ipad izlerken aktif olarak beslenmez. Siz bebeğinizin ağzına tıkıştırırsınız. Bu şekilde çocuklar yemek alışkanlığı edinmez. Tıkınma alışkanlığı edinir. İleride yemek içme sorunları olan bireyler yetiştirmemek için bebeğinizin yiyebileceği kadar, tadına varabileceği şekilde beslenme saatleri planlayın.

1 yaşından önce asla tropikal meyve/sebzeyi, bal, çilek, çiğ süt gibi gıdaları bebeğinize vermeyin!

Bebeklerinize hazırladığınız yiyeceklerinizin görünüşüne dikat edin

Evet son olarak bebeğiniz/çocuğunuz için hazırlayacağınız tabaklar ne kadar görsel güzelliğe sahip olursa, yemek saatleriniz o kadar kolay geçer, sizin için hazırladığım kahvaltı tabaklarına bir göz atın: Annesinin Meleği’nin kahvaltı tabakları için tıklayınız! 

Eğlenceli tabak tasarımlarına pinterest hesabımdan da bakabilirsiniz: Annesinin Meleği ile Yaratıcı Yemek Sunumları

[Makale Önerisi: Bebekler için sağlıklı yöntemlerle katı gıdalara geçiş önerilerimiz  ve örnek diyet listemizi okumak için tıklama!   ]

Annesinin Meleği blogumda bebeklerimizin çocuklarımızın keyifle yiyebileceği birçok yemek tarifi bulabilirsin. Uygun bir vaktinde yemek tariflerime mutlaka göz at: Annesinin Meleği’nin yemek tarifleri için tıkla!

1 yaşına doğru meleğinize eliyle kavrayabileceği ve tek ısırıkta koparmaya gücü yetmeyecek havuç vb. yiyecekler verebilirsiniz. Hem diş çıkaran bebeğiniz elindeki havuçla diş etlerini kaşıyarak rahatlayacak hem de kendi kendine yemek yemenin keyfine varacaktır. Bebeğiniz katı gıdaya alıştıkça bebeğinizi kendi kendine yemesi için teşvik etmelisiniz.

ÖNEMLİ NOT:

Bu satırı da ailenin yakınlarına yazmak istiyorum: lütfen bebeğin/çocuğun annesine babasına sormadan bebeğe/çocuğa herhangi gıda önermeyin, vermeyin. Anne bebeğinin tamamen aç olması için süre kovalıyor olabilir.

Yahut yıllardır küçük kızımın yaşadığı gıda alerjisi sebebiyle ölümcül sorunlara sebep olmamak için, anne-babanın onayını almadan çocuklara yemek teklif etmeyin. O küçümsediğiniz alerji benim gibi bir çok ailenin çocuğunu kaybetmesine sebep olabiliyor. Lütfen sizden sizden yardım ve destek istenmediği sürece kendi çocuğunuz dışında diğer çocukların diyetleri ile ilgili müdahalede bulunmayın.

*Sitedeki bütün içeriğin sahibi annesininmelegi.com’dur. Bebeğim hiçbir şey yemiyor, ne yapmalıyım sorusunun cevabı bu yazıda… Yemek yemeyen, yemek seçen, lokmayı uzun süre ağzında tutan, tabağındaki yemeği bir türlü bitirmeyen bebekler ve çocuklar için öneriler…

YASAL UYARI! (Telif Hakkı ©)
Telif hakkı yazar ve sanatçıların yarattıkları eserlere sahip olma hakkıdır. Bu site üzerindeki tüm bilgi ve görsellerin kullanımı için annesininmelegi.com’un izni gereklidir.

Bu yazının ve görselin telif hakları korunma altındadır.

Siteye bıraktığınız her türlü yorum ile ilgili hukuki sorumluluk yorumu bırakan kullanıcıya aittir.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz