0-3 ay bebek uyku düzeni
Bebeklerin sağlıklı gelişimleri için kesintisiz gece uykusu en az beslenme kadar önemlidir. Çünkü bebekler gerçekten de uyuyarak büyürler. Bebek, uyanıkken oyunda öğrendiği bilgileri uyku sırasında organize ederek beynine kaydeder. İyi uyumuş ve dinlenmiş bir bebek, uyku öncesi depoladığı bilgileri hafızasına düzenli bir şekilde kaydetmiş olarak güne daha enerjik başlar. Böylece uyanıkken yeni şeyler öğrenmeye de istekli olur ve kaliteli oyunlar oynayabilir. Bebeğinizin beslenmesini mesele ettiğiniz kadar uykusuna da aynı özeni göstermelisiniz. Bebeğin zihinsel gelişimi için iyi beslenmesi ve iyi uyuması son derece önemli.
Yenidoğan bebeğim uyumuyor
Bebeğinizin ilk günlerinde gece-gündüz kavramı gelişmediği için bebek gelişigüzel saatlerde uyur. Bebeğiniz 3 haftalık olduğunda beslenmek için hala gece uyanmasına rağmen, kesintisiz uyku süreleri muhtemelen uzamaktadır. 3-4 saat boyunca kesintisiz uyumalar başlayabilir. Uyku süreleri uzarken bebeğinizin uyanık kalma süreside uzayacaktır. Bebeğiniz yaşamının ilk 4 haftasından başlamak üzere, geceleri daha fazla uyumaya başlayacak ve bu da bebeğinizin gündüz uykusunda azalmaya sebep olacaktır.
Unutmayın! eğer emziriyorsanız, hormonlarınız uyku düzeninizi bebeğinizinkine uydurmak üzere tekrar düzenlenecektir. Bu hormonlar uykusuz kalsanız da ayakta durmanızı, bebeğinizin bakımını yapmanızı sağlayacaktır. Bebeğinizin gece-gündüz farkını kavraması için rutinlere başlamalısınız. Bebeğiniz gece-gündüz farkını ne kadar erken öğrenirse siz de gece uykularınızı daha rahat almaya başlarsınız.
Gündüz uyuyan bebeğim gece uyumuyor
Eğer bebeğiniz tüm gün boyunca uyuma eğilimindeyse, beslenmelerinde uyuya kalıyorsa, beslenmesi için uyandırmayı deneyin. Bebeğinizin en uzun uyku periyodunun gece boyunca olduğunu öğrenmeye ihtiyacı var. Bu sebeple bebeğinizin uykusunun daha düzenli olmasına yardım için öğleden sonra saat 4 sularında onu uyanık tutmaya çalışın. Saat 4 gibi uyunan uyku gece uykusundan hayli çalıyor. Saat 7-8 civarında banyosunu yaptırarak rahatlamasını ve gevşeyerek uzun gece uykusuna hazır olmasını sağlayın. Bebeğinizin uyku rutinini oluşturmanız çok önemli. Bebeğinizi gece uykusuna yatırmadan tekrarladığınız uyku öncesi hazırlığı bebeğinizin uyku zamanının geldiğini anlaması için çok önemli. Uyku rutini için her gece banyo yaptırmak, sadece gece uykusu öncesi mırıldandığınız bir ninni, gevşek bir kundak bebeğinizin uyku hazırlığı için son derece önemli.
Uyku öncesi yaşantıyı düzenlemeye yönelik uyku öncesi ilişkilerin planlanması çok önemlidir: Kitap okuma, şarkı söyleme, sakin olarak oyun oynama gibi bireyselleştirilmiş yatak alışkanlıkları vb…
Bebeğim uyumuyor, kundak yapsam işe yarar mı?
Çok sıkmamak kaydıyla bebeğinizin kesintisiz uyumasını sağlamak üzere kundak kullanabilirsiniz. İstemsiz el kol hareketleri ile kendi kendini uyandıran bebeğiniz elleri serbest olmadığı için uykusunu kesintisiz alır. Bu arada kundaklandığını anlayan bebek kundaklanmayı uyuma rutini olarak algılar. Uykusuzlukla huysuzlaşan bebeğiniz kundaklanmaya başlandığında sakinleşecektir. Kundağı yapma şekliniz çok önemli. Kundak sıkılmamalı, bebeğiniz istemsiz el kol hareketleri ile kendini uyandırmayacak kadar kundaklanmalıdır.
2 aylık bebeğim uyumuyor
Bebeğiniz 2 aylık olduğunda, kendini uykuya dalmak için hazırlamaya başlamaktadır fakat gene de gece beslenmesine uyanmaktadır. 2 aylık bebekler genellikle tüm gece uyumazlar. Bu yaştaki bebekler arasında farklılıklar olmasına rağmen tüm 2 aylık bebeklerin geceleri beslenmeye ihtiyaçları vardır.
2 aylık olan bebekler yeni doğanlara kıyasla her gün daha az uyurlar, ortalama olarak 14-16 saat.Bebeğinizin 2. aylık döneminde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43’e düşer. Bebeğiniz artık daha fazla uyanık kalmaya başlar. Bebeğinizin bu zamanın çoğunu geceleyin uyuyarak ve günde 3 kısa uykuyla geçirmesine rağmen, gündüzleri daha uzun süreyle uyanık kalacaktır. Her zaman olduğu gibi, bu durum bebeğe göre değişmektedir.
3 aylık bebeğimin uykusu
Bebekler 3 aylık olduklarında bebeklerin %71’i tüm gece boyunca uyurlar. 3 aylık bebekler öğle uykusundan uyandıktan sonra akşama kadar daha uzun bir süre uyanık kalır. 3 aylık bebeğiniz uyanıkken biraz şikayet edebilir. Ağladığında ona gitmenize rağmen, şikayet etmesi ve ağlaması için zaman verin. Kendi başına sakinleşmesine fırsat verin.
Genellikle gece uyanmaları sırasında bebeğin ağlamasına yanıt olarak, anne-babanın çocuğun yanında bulunması bebeğinizin endişesini azaltır. Çocuğun ağlamasına yanıt olarak, onun yanında bulunma süresinin gittikçe uzatılması önerilmektedir (Duyarsızlaştırma).
Bunu anne-baba çocuğun yatağının yanında oturarak, ona dokunarak veya yanına uzanarak yapabilir. Yatma zamanında ayrılık sorunu çözülürse, geceleri uyanma sorunu da büyük olasılıkla kaybolacaktır
4-6 aylık bebek uykusu hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın!
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.3 aylık bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır 3 aylık bebek uyku eğitimi 3 aylık bebeğin gündüz uykusu nasıl olmalı 3 aylık bebek uyku saatleri 3 aylık bebek gece kaç saat uyur bebeklerde uyku düzeni tablosu bebeklerde All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.