Bebek gelişiminde geri dönüşü olmayan ilk 3 yıl

0
Yaşamın ilk 3 yılı en hızlı beyin gelişiminin olduğu dönemdir.

Yaşamın ilk 3 yılı en hızlı beyin gelişiminin olduğu dönemdir.

Yeni doğmuş bir bebeğin beyni yetişkin beynin %25’i kadardır. İnsan beyni hayatın ilk birkaç yılında inanılmaz bir hızda büyüyerek 3 yaş itibariyle yetişkin beyin hacminin %80’ine ulaşır.

Bu dönemde bilişsel ve beyin gelişimini destekleyen en önemli çevresel faktör beslenmedir. Çok sayıda çalışma beyin gelişimini destekleyici şekilde beslenmenin sosyal zeka gelişimi üzerine olumlu etkileri olduğunu ve bu etkinin erişkinliğe kadar uzadığını göstermektedir. Bebeklik dönemi gelişimi beslenmeyle desteklenmediğinde, bebeğiniz yaşına göre gelişim ve öğrenme sürecinin gerisine düşer.

Beyin büyümesini ve gelişimini desteklemek için beslenme çok önemli

Bebeğinizin ilk 1000 gününde farklı yapıda besin ihtiyaçları yüksektir. Demir de bu özel ihtiyaçlardan biridir. Bebeklerde günlük demir ihtiyacı yetişkinlere göre kilo başına 4 kat daha fazladır. Demir, insan vücudunda oksijen taşır. Bu nedenle beyine oksijenin taşınması dolayısı ile de beynin gelişmesi ve çalışması için hayati öneme sahiptir.

Demir eksikliğinde anemi görülmekte ve bu durum çocuğun çevresiyle etkileşime geçip öğrenme yetisini engelleyebildiği gibi zihinsel yeteneklerini de köreltebilmektedir.


Tüm bu nedenlerlerden dolayı hayatın ilk yılında başlanan demir takviyesi son derece önemlidir. Demir takviyesini ise sadece doktorunuzun kontrolünde almalı ve kullanmalısınız.

Demir içeren besinler zihinsel fonksiyon ve enerji dengesi için önemlidir.

En önemli demir kaynağı besinler ise; kırmızı et, tavuk eti, yumurta, kuru baklagiller, fındık, fıstık, tahin, kuru üzüm ve yeşil sebzelerdir.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz