Bebeklerin rahat bir uykuya dalması için öneriler
Çocukların uykuya olan ihtiyacı ve uyku süreleri büyüme dönemlerine göre farklılık gösteriyor. Bebeklerin, çocukların büyüyüp gelişmesi için geceleri düzenli uyuması gerekiyor. Sağlıklı uyku alışkanlığını kazandırmak için bebeklikten itibaren her gün aynı saatlerde bebeğin uyuması ve uyanmasını sağlamak büyük önem taşıyor.
Eğer bebeğinizin uykularından şikayetçiyseniz ama uyku eğitimi de vermek istemiyorsanız bu yazı tam size göre çünkü eğitim vermeden de uykularını bir düzene sokmanız mümkün. Aslında uyku eğitimi vermek istiyor bile olsanız öncelikle uyku düzenini sağlamalısınız.
✨ Böylelikle ister emzirerek uyutun ister sallayarak, uyku düzeni oluşturursanız hem sizin hem bebeğiniz için hayat daha kolay olacaktır. Yalnız destekle uyuyan bebekler genelde gece uyandıklarında da desteklerini ararlar bu nedenle bu yöntemle deliksiz uyku mümkün olmayabilir. Sadece eskiye göre daha sağlıklı uykular ve bir düzen oluşacaktır.
Bebeğinizin aşırı yorgun olmamasına dikkat edin
Bebeklerin uyku saatleri biyolojik ritme göre düzenlenmelidir. Bebeğin geç uyutulması, uyku süresinin daha uzun olacağı anlamına gelmez. Hatta bebek bu nedenle yorgun düşerse uyku düzeni etkilenir, uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorluk çeker, bir süre sonra da kronik uykusuzluk gelişebilir. Bu nedenle bebeğin yorgunluğunun belirtileri iyi gözlemlenmelidir. Bebeğin yorgun olduğu ancak bu yorgunluğun aşırı olmadığı an çok önemlidir.
Bebeğin rahat bir uykuya dalması için uyku öncesi rutinleri;
1 – Ilık banyo yaptırmak
2 – Badem, papatya ya da lavanta yağı ile masaj yapmak
3 – Kitap veya masal okumak
4 – Şarkı söylemek
5 – Hafif müzik dinletmek
6 – Beslemek
7 – Memede uyuma alışkanlığı kazandırmamak
8 – Odasının karanlık olmasına özen göstermek
Bebeğinizi emzirerek uyutursanız gece uyandığında da aynı desteği arar
Bebekler için yatma vakti rutini geliştirilmelidir. Uyku vaktinden bir saat önce gerçekleştirilen bu rutin, bebeğe uyku vaktinin geldiğini işaret eder ve uykuya hazırlanmasında yardımcı olur. Eğer bir bebek uykuya sürekli emzirilerek ya da biberonla beslenerek dalıyorsa, emzirme ile uykuyu ilişkilendirebilir. Bu durum zamanla uykuya başka yollarla dalmasına engel olur. Emzirme gibi bir destekle uyuyan bebekler genelde gece uyandıklarında da desteklerini ararlar bu nedenle bu yöntemle deliksiz uyku mümkün olmayabilir.
Uyanırken nasıl sesler çıkardığına dikkat edin
Bebeğin daha uzun uyuyabilmesine yardım etmek için ilk adım onun uykuda çıkardığı seslerle, uyanmış olduğu zamanlarda çıkardığı sesleri belirleyebilmektir. Bu durumda bebeğin gerçekten uyanmaya başlarken onu beslemeye başlamanız ya da uykuya dalması için kullandığınız sözcüklerle onu nazikçe okşamanız, uykusunu bölmeden tekrar uyumasına yardımcı olabilir. Aksi takdirde bebek en ufak kıpırdanışında kucaklanıp beslenir, bakımı yapılır veya sallanırsa, zamanla uykuya dalabilmek için bu rutine ihtiyacı olduğunu düşünür.
Sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazandırmak için bunlara dikkat edin;
Gece bebeğin uyuduğu odayı olabildiğince karartın
Geceleri yanındayken sakin ve yavaş hareket edin
Gece çok gerekli olmadıkça alt değiştirmemeye çalışın ve bezini nazikçe kontrol edin
Gece uyandığında kendini oyun zamanında hissetmemesi için hareketli oyuncakları bebeğin yatağından uzak tutun.
Bebeği yatırırken kullandığınız “pış pış, uyku zamanı” gibi bazı anahtar kelimeleri birkaç hafta boyunca düzenli tekrar edin
Bebeğin akşam uyuyacağı odada gün boyunca kitap okuma, şarkı söyleme ve oyun oynama gibi sakin zamanlar geçirin. Bu odada onu gün boyunca 2 ya da 3 kez gündüz uykusuna yatırın. Bu bebeğin kendi yatağının güvenli ve çok rahat bir yer olduğunu öğrenmesinde yardımcı olacaktır.
Yenidoğan bebeğin uyku düzeni hakkında daha fazla okumak için aşağıdaki minnoşa tıklayın!
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. bebek uyku düzeni bebeklere uyku düzeni yeni doğan bebekte bir aylik bebeklerin uyku duzeni yenidoğan uyku bebeğin uyku düzeni yenidoğanda uykuyenidogan uyku yeni doğan uyku düzeni All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com