Bırakın bebeğiniz gelişimini tamamlasın…

0
Bebeğiniz adım adım gelişir, ellerini tanımakla başlar, boyun, karın ve sırt kaslarını geliştirir, dirseklerinde doğrulmayla devam eder, oturur, emekler, sıralar yürür. Bebeğiniz bir önceki aşamayı geçmeden bir sonraki aşamaya geçemez, tedbiren aldığınız kimi zaman gereksiz bir önlem bebeğinizin gelişimini yavaşlatabilir. Lütfen bebeğinizi korumak için gelişimini engelleyici önlemler almayın. Bebeğinizi destekleyin, cesaretlendirin.Oturma Becerisi Ne Zaman Gelişir, Bebeğiniz dördüncü ayda oturmaya hazır, bebekler ne zaman oturabilir uzman tv, bebekler ne zaman emekler, bebekler ne zaman diş çıkarır, bebekler ne zaman oturtulmalı, bebekler ne zaman yürür, bebekler 5 aylıkken neler yapar, bebekler ne zaman oturur uzman tv, bebekler kaç aylıkken oturmaya başlar,bebekler ne zaman oturtulmalı,bebekler ne zamadan sonra kendi kendine oturabilir,dört aylık bebek oturtulmaz diyenler, bebekler ne zaman oturur,bebekler nezaman desteksiz oturur,Bebişlerin oto koltuğuna oturma zamanı,bebek ne zaman oturtulur,kızlar bebeklerimiz ne zaman oturabilecek,Yeni Doğmuş Bebekler Ne Zaman Desteksiz Oturabilir,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları - Bebek gelişimi 4 - 7. aylar,Bebekler ne zaman destekli oturmaya başlar,Bebeklerde fiziksel gelişim,Bebekler ne zaman destekli oturmaya başlar,bebekler ne zaman diş çıkarır,bebekler ne zaman emekler, bebekler ne zaman diş çıkarır,bebekler ne zaman oturtulmalı,bebeğim ne zaman oturacak,4 aylık bebeğin gelişimi,Çocuğunuz Ne Zaman Yürüyecek,Bebekler ne zaman oturmaya başlar,Bebeginiz hangi ayda hangi degisimleri gösterir,Bebekler ne zaman oturmaya başlar,Bebeklerin oturmaya başlamaları, bebekler ne zaman oturabilir uzman tv, bebekler ne zaman emekler, bebekler ne zaman diş çıkarır, bebekler ne zaman oturtulmalı, bebekler ne zaman yürür, bebekler 5 aylıkken neler yapar, bebekler ne zaman oturur uzman tv, bebekler kaç aylıkken oturmaya başlar,Bebek ne zaman oturur, ne zaman oturtulmalı, bebek gelişimi, bebeklerin fiziksel gelişimi

Bebeğinizin gelişimini tamamlaması için, bebeğinize fırsat verin, cesaretlendirin

Değerli anne;

Anneliğe alışıp, hayatını bu yeni görevinle birlikte organize etmeye çalışıyorsun ve deneyim aktarımı senin için çok kıymetli. Bebeğinin hem gelişimini desteklemek hem de korumak için bilgi ve deneyime ihtiyacın var. Elbette bir bilene danışmak, bir büyüğe sormak, okumak ve araştırmak lazım. Bu noktada bir parantez açmak gerek: Ailelerimizin, yakınlarımızın eskiye dayanan, eski yaşantıları paralelinde yorumladıkları kulaktan dolma bilgiler sizin için yanıltıcı olabilir, yanlış yönlendirilmeniz bebeğinizin gelişimini aksatabilir, geciktirebilir…

Tarihe not: “Dün yaşanan bizi tarifsiz üzüntüye sevkeden darbe kalkışması sebebiyle yazımı tamamlayamamıştım.15.07.2016” Umarım bugün son notlarımı ekleyebileceğim.

Bebeğinin gelişimini vakitlice tamamlaması için, doğumundan itibaren aşağıdaki konularda engelleyici değil, destekleyici olmalısın:

Bebeğinizin doğumu ile birlikte, bebeğinizin ince tırnakları ile yüzünü tırmalayacağını söyleyen ve bebeğinizin elleri için eldiven kullanmanı önerenleri dinlemeyin. Bebekler ilk doğdukları zaman bilinçli bir şekilde ellerini yüzlerine götüremez ki, bebeğin ellerine eldiven takmak bebeğinizin elleri ile ilgili motor kas gelişimini yavaşlatacaktır. Ayrıca ellerinde eldiven ile uyurken refleksif el hareketlerine bağlı eldivenler sebebiyle kendini uyandırabilir.

  • 40 günden itibaren bebeğiniz ellerini keşfetmeye başlar. Bebeğiniz ellerini tanımak için en önemli iç güdüsü ve en iyi bildiği öğrenim tekniği olarak emmeyi kullanır. Bebeğiniz ellerini keşfetmek için ilk olarak ellerini emmeye başlar. Lütfen bırakın ellerini emsin, mani olmayın. Ellerinden sonra ayaklarına gelecek sıra…
    Bebeğinizin ellerini emdiğini  gören tanıdık/tanımadık kişiler:
    ̶aaaa, bu çocuk aç mı? Devamlı ellerini emiyor. derler.. Siz kendinizden emin olun ve bu yersiz yorumları dikkate almayın.  Bebeğin açlığını tokluğunu bebeğin annesinden daha iyi kim bilebilir..
  • Bırak bebeğin yerde yüzüstü debelensin. Bebeğin şikayet edene kadar bırak özgürce başını kaldırmayı, boynunu dik tutmayı başarsın. Dirseklerinin üstünde doğrulmak için debelensin. İki aylık bebeğiniz yüz üstü yatırıldığında kolları ile destek alarak başını ve göğsünü kısa süreli yerden kaldırabilir. Bırak, bebeğin yerde yüzüstü doğrulmayı denerken karın kasları ve sırt kasları gelişsin

Bebeğiniz dördüncü ayda oturmaya hazır…

Sırt ve karın kasları gelişmeye başlayan bebeğiniz dünyaya farklı açılardan bakmak isteyecek, oturduğu yerden etrafı süzmek isteyecek. Bebeğiniz büyük olasılıkla 4-7 ay arasında bağımsız bir şekilde oturmayı öğrenecek. Siz siz olun, aman sırt üstü düşer diye endişelenip ertelemeyin, bebeğinizin sırtına destek verin bir süre. Zaten kısa bir süre sonra oturmak için herhangi bir desteğe ihtiyacı olmayacak.

  • Ama bebeğim yüzüstü bırakınca ağlıyor diye düşünerek onu korunaklı kollarınıza hapsetmeyin, dirseklerinin üzerinde doğrulan bebeğin sürünmek ve emeklemek kısımlarını tek başına deneyimlesin. Bunun için daha güçlü karın ve kol kaslarına ihtiyacı var.
  • Emeklemeye başlayan bebeğinizin başı ağır gelip, alın kısmını yere vurup çılgınca ağlayabilir. Olabilir emeklemeye çabalayan her bebeğin başına geliyor. Denemesi çok güzel. Bebeğinizin emeklemesini engelleyip korunaklı kucağınıza hapsetmeyin, bu alnı vurma anlarının daha yumuşak olması için zeminle ilgili tedbirler alın. Emekleme esnasında bebeğinize eşlik edin, o kafasını yere vuramadan siz elinizi uzatıverin. Emeklemeyi teşvik için en sevdiği oyuncağını iki ayağı kadar uzağa koyarak başlayın. Teşviklerinizi artırın…

Emeklemeyi keşfeden bebeğinizin artık gözü yükseklerde… Bebeğinizin aklında şöyle bir doğrulsam da yukarıda ki arzuladıklarıma erişebilsem diye bir keşfetme dürtüsü rol almakta… Bebeğiniz sıralamayı profesyonel yapmaya başlamadan önce kuvvetsiz bacakları üzerinde doğrulurken ufak popo üstü düşüşler olabilir, dengesini kaybedip sırt üstüde düşebilir. Etrafında olun, sırt üstü düşmeden tutmaya gayret edin. Her an yanında olamayacağınız anları da dikkate alarak yumuşak zemin çözümleri bakın.

Bebeğinizi katı gıdalar ile tanıştırdıktan sonra blender ile pürüzsüzleştirdiğiniz mamayı, bir süre sonra tel süzgeçle süzerek hafif pütürlü kıvamlı bir hale getirin. Bebeğinizin gelişimi için yutkunmayı öğrenmesi gerekiyor, yutkunmayı öğrenmekte ancak pütürlü/granüllü mama ile mümkün. Bir süre sonra pütürlü mamanın pütürlerini bebeğinizin baş tırnağının ölçüsünde küp küp boyutuna  getirin. Küp sebzeli/etli mamalardan sonra parmak yiyecek öğünleri ile bebeğinizin gıdaları kemirmesini, çiğnemesini teşvik edin. Bebeğinizin eliyle tüketebileceği bu tip gıdalar, bebeğinizin damağıyla kopartıp parçalayamayacağı sertlikte sebzeler olmalı, örneğin: havuç. Parmak sebzeler bebeğinizin dış çıkarırken damaklarını kaşıması için de birebirdir. Benim kızlarım hala ellerine tutuşturduğum havuçlara bayılıyor. Mutfakta çalışırken, mutfak ziyaretlerini kısa kesmelerini de sağlıyor, anneden kopardığı havucun keyfiyle resminin oyuncaklarının başına dönüyor. Tabii bu kısımlar çok var ama garantili çözüm 🙂

Emeklemeyi ve/veya sıralamayı keşfeden bebeğinizi yürümeye teşvik için yürüteç almayın! Bebeğiniz yanlış yürüme yöntemleri geliştirerek parmak ucu yürümesi yapabilir. Yürüteçle evde gezinen bebeğiniz oldukça tehlikelidir. Sağa sola çarpıp eşyaları devirebilir, eşyalara asılıp kazalara sebebiyet verebilir, canını yakabilir.
Bebeğiniz yürüme arzusu ile dolup taşıyorsa o zaman sizin ellerinizden destek alacak etrafta serbest gezmelerini sizinle yapacak.

Bebeğiniz yürüdü ve siz artık evde başını belaya soksun istemediğinizden evinizin kritik yerlerine güvenlik kapıları monte ettirdiniz. Ama bu kapılar güvenlik sağlamaz, hadi sağladı diyelim, bu defa da engellenen bebeğiniz deneyim eksikliği ile yarım bir eğitim almış olur.  Merdiven detayları hariç bu tarz güvenlik tedbirleri yerine bebeğinizin keşfetme dürtüsünü destekleyici çözümler bulun. Engellemeyin, destekleyin. Benim önerim; Bebeğinizin kurcaladığı noktalarda zararsız eşyalar bulundurun(örneğin plastik hafif mutfak eşyaları alt çekmecelerde tutulup, diğer tehlikeli objeler bebeğinizin erişemeyeceğinden emin olduğunuz kadar yüksekte tutulmalı), kırılabilir küçük parçalı objeleri ancak sizin erişebileceğiniz noktalara taşıyın.

Dokuzuncu aydan itibaren bebeğiniz kendi yemeğini kendi yemek isteyebilir. Bebekler kendileri yediklerinde çok daha iştahlı olurlar. Etraf kirlenecek diye düşünmeden verin yemeğini bebeğinizin önüne, bir denesin… Vaktim kısıtlı, etraf kirlenecek diye bebeğinizin elinden mamayı almayın. Bu en son çare olabilir. Hele hele 5 yaşına gelmiş ama yavaş yiyen çocuğunuzu elinizle asla beslemeyin

Ayyy… yeter,  bebeğinize/çocuğunuza düşeceksin demeyin! Henüz parkta/bahçede oynamaya teşebbüs dahi etmemiş bebeğinizi, aman düşeceksin diye diye bunaltmayın. Kaydıraktan kaysın bırakın, siz kaydırağın altında karşılayın. Devamlı düşeceğini duyan meleğiniz bir süre sonra sizin bu uyarınızı iyice benimseyecek ve kaslarının gelişmesini sekteye uğratacak. Sadece işine konsantre olması gerektiği ile ilgili mesajlar verin. Daha başlamadığı bir eylemden düşme korkusuyla vazgeçmesine sebep olmayın! Bebeğinizi/çocuğunuzu engellemek yerine cesaretlendirmek ile ilgili yazdığım yazıma göz atmak için tıklayın.

Bebeğiniz her gün aynı saatlerde kakasını yapıyorsa, o saat geldiğinde bezini açarak kakasını tuvalete yaptırabileceğinizi biliyor musunuz? Tuvalet eğitimi için harika bir başlangıç olacak bu çözümü bebeğiniz 9 aylıkken başlatabilirsiniz. Bebeğinizin tuvalet eğitimi ile ilgili önerilerimiz için tıklayın!

Oturma Becerisi Ne Zaman Gelişir, Bebeğiniz dördüncü ayda oturmaya hazır, bebekler ne zaman oturabilir uzman tv, bebekler ne zaman emekler, bebekler ne zaman diş çıkarır, bebekler ne zaman oturtulmalı, bebekler ne zaman yürür, bebekler 5 aylıkken neler yapar, bebekler ne zaman oturur uzman tv, bebekler kaç aylıkken oturmaya başlar,bebekler ne zaman oturtulmalı,bebekler ne zamadan sonra kendi kendine oturabilir,dört aylık bebek oturtulmaz diyenler, bebekler ne zaman oturur,bebekler nezaman desteksiz oturur,Bebişlerin oto koltuğuna oturma zamanı,bebek ne zaman oturtulur,kızlar bebeklerimiz ne zaman oturabilecek,Yeni Doğmuş Bebekler Ne Zaman Desteksiz Oturabilir,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları - Bebek gelişimi 4 - 7. aylar,Bebekler ne zaman destekli oturmaya başlar,Bebeklerde fiziksel gelişim,Bebekler ne zaman destekli oturmaya başlar,bebekler ne zaman diş çıkarır,bebekler ne zaman emekler, bebekler ne zaman diş çıkarır,bebekler ne zaman oturtulmalı,bebeğim ne zaman oturacak,4 aylık bebeğin gelişimi,Çocuğunuz Ne Zaman Yürüyecek,Bebekler ne zaman oturmaya başlar,Bebeginiz hangi ayda hangi degisimleri gösterir,Bebekler ne zaman oturmaya başlar,Bebeklerin oturmaya başlamaları, bebekler ne zaman oturabilir uzman tv, bebekler ne zaman emekler, bebekler ne zaman diş çıkarır, bebekler ne zaman oturtulmalı, bebekler ne zaman yürür, bebekler 5 aylıkken neler yapar, bebekler ne zaman oturur uzman tv, bebekler kaç aylıkken oturmaya başlar,Bebek ne zaman oturur, ne zaman oturtulmalı, bebek gelişimi, bebeklerin fiziksel gelişimi ,Bebeklerin fiziksel gelişimi | Bebeklerdeki her gelişim aşaması bir sonrakini destekler

Bebeklerin fiziksel gelişimi | Bebeklerdeki her gelişim aşaması, bir sonrakini destekler

Bebeğiniz adım adım gelişir, ellerini tanımakla başlar, boyun, karın ve sırt kaslarını geliştirir, dirseklerinde doğrulmayla devam eder, oturur, emekler, sıralar ve yürür. Bebeğiniz bir önceki aşamayı geçmeden bir sonraki aşamaya başlayamaz.(bazı bebekler emeklemeden sıralamaya geçebilir)Bebeğinizi koruma amaçlı önlemler kimi zaman bebeğinizin gelişimini yavaşlatabilir. Lütfen bebeğinizi korumak için gelişimini engelleyici önlemler almayın. Bebeğinizi destekleyin, cesaretlendirin.

Ne güzel yazılar yazıyoruz değil mi? Haydi arkadaşların ile yazılarımızı paylaş,

Sevgiler,


*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur. 

Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. bebekler ne zaman oturabilir uzman tv,bebekler ne zaman emekler,bebekler ne zaman diş çıkarır,bebekler ne zaman oturtulmalı,bebekler ne zaman yürür,bebekler 5 aylıkken neler yapar,bebekler ne zaman oturur uzman tv

All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.

YORUM YAZ

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz