Pirinç pilavı tarifi için gerekli malzemeler
- 2 fincan pirinç
- 3 fincan sıcak su (1 fincan pirince 1.5 fincan su)
- Zeytinyağı veya 3 çorba kaşığı halis tereyağı
- Şehriye (tercihinize bağlı)
- 1 ölçek kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- Pirinçi bekletmek için bir kap sıcak su
Pirinç pilavı tarifi
Pirinç pilavı Türk mutfağının, Türk sofralarının baş tacıdır. 10 Türk ailesinin 7’sinin evinde devamlı bulunabilir diyecek kadar da tüketimi yaygındır. Başarıyla pişirdiğim ama yüksek glisemik indeksi ve kalorisi dolayısıyla da yemediğim bir pilav türüdür. Pirinç pilavının envai çeşidi var, şehriyeli, nohutlu, etli, sebzeli vs..
Biz Türkler pirinç pilavımız ile övünsek de, bir Özbek bir Türkmen bizim yaptığımız pilavı çok sıradan, vasat bulabiliyor. Onlar sebzeli, etli ve bol yağlı yapıyorlar pirinç pilavını. Özellikle sebze olarak havucu mutlaka pilavda kullanıyorlar. Pilav, Özbek ve Türkmenlerin öğünleri içerisinde yer alan çok önemli bir gıda. Nerden mi biliyorum, bakıcılar sayesinde Türki cumhuriyetlerin mutfaklarından da haberdar oldum. Ama bizim kadar çeşit yemek bilmiyorlar diyerek gene Türk olarak övünmeye devam edeyim 🙂
Geçmiş yıllarda biraz göz atma şansı bulduğum bir yemek kitabında İran’da 27 çeşit pilav yapıldığını okuduğumda bizim pilavımızın diğer dünya mutfaklarında pişen pilavlara göre daha mütevazi ve sade olduğunu farkedip şaşırmıştım.
Son olarak Antalya’da yediğim bergamotlu pilavdan sonra pilavla ilgili fikirlerim değişti ama bergamotlu pilav tarifini bir başka yazıya saklayayım.
Pilav tarifine dönersek; ben pirinç alırken baldo tercih ediyorum. Baldo pirinç seçerken de Trakyada yetiştirilen baldo pirinç ile hazırladığımız pilavın lezzetine alıştığımız için Trakya baldosu öncelikli tercihimiz. Annem ise Gönen baldosu dışında eve pirinç sokmuyor. Osmancık pirinci de arada deniyorum ama lezzeti baldo ile kıyaslanamaz.
ÖNEMLİ NOT: Bu kısmı okumadan tarife geçmeyin: Son dönemlerde Amerika ve Avrupada analiz edilen pirinçlerde arsenike rastlandığı ile ilgili bilimsel yayınlar ve haberler okudum. Ülkemizde böyle bir araştırma var mı diye biraz araştırdım, maalesef böyle bir veriye rastlayamadım… Dolayısıyla pirincin arsenik içerme ihtimaline karşı sadece organik pirinç satın alıyorum ve pişirmeden önce mutlaka minimum 1 saat sıcak suda bekletip, beklettiğim suyu döküyorum (yapılan araştırmalara göre, pirinci geceden ıslatırsanız arsenik miktarı %80 azalıyormuş). Ardından pilavı pişiriyorum. Bu araştırmalarda basmati pirinçte arseniğe rastlanmadığı belirtildiği için, basmati pirinç ile pilav yapıyorum. Basmati pirinç ile pilav tarifi isterseniz aşağıdaki resme de tıklayabilirsiniz:
Bu arada her pirinç pilavında kullanılacak su ölçüsü farklılık gösterebilir. Bazı pirinçler çok su çekerken bazı pirinçler de daha az su ile pişer. Bu yüzden hep alıştığınız marka ve bölgenin pirinci ile pilav pişirmenizi öneririm.
Pirinç pilavı ön hazırlığı
Pirincimizi sudan geçirerek yıkıyoruz. Bir ölçek kaya tuzu ile sıcak su dolu kapta minimum 1 saat bekletiyoruz. (Arsenik içermesi dolayısıyla pirinci suda bekletmeden asla pişirmeyin!)
Bekleme süresi bittiğinde pirinci akan suyun altında duru su akana kadar iyice yıkıyoruz. Pirinci yıkamaya başladığımız anda ilk akan su süt beyazken bir süre sonra su durulur, renksizleşir, işte bu aşamaya kadar yıkıyoruz. Bu nokta önemli çünkü pirinci pişirirken birbirine yapışmasın istiyoruz. Tuzda bekletip iyice durulamak pirincin nişantasından kurtulmak için çok önemli bir detay..
Pirinç Pilavını pişirelim
Tenceremize yağımızı ekliyoruz. (Ben zeytinyağı tercih ediyorum)
Eğer pilavımıza şehriye ekleyeceksek 1 avuç şehriye ilave ederek hafif pembeleşinceye kadar yağda ile çeviriyoruz.
Tencereye pirincimizi ilave edip devamlı karıştırıyoruz, pirinç kavruldukça önce biraraya gelerek toplanır, sonra dağılmaya başlar. Pirincin birbirine tutunmaktan ayrılmaya başladığı aşamada 3 bardak sıcak suyumuzu ekliyoruz. Suya tuzu ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz ve tencerenin kapağını kapatarak ocağın en küçük bölümünde 22 dakika kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Bu süre boyunca kapağı hiç açmıyoruz.
22 dakika sonra tencerenin altını kapatarak kapağı açmadan 15 dakika daha demlenmeye bırakıyoruz. Ardından pilavımı kaşıkla ters düz ediyoruz.
Tane tane dökülen pirinç pilavı yapmak
Bu kadar mı diyeceksiniz ama bu kadar kolay tane tane dağılan pirinç pilavı pişirmek. Sadece piriç pilavı tarifimizdeki püf noktalarını atlamayın, pirinci tuzlu suda bekletin ve tencerede pirinçleri kavururken önce toplanıp sonra dağılmasına kadar karıştırın, pilavınızın parlak olması için limon suyunu ekleyin.
Artık pirinç pilavında ustasınız.
Pirinç pilavının sunumu da, tadı ve tane tane olması kadar göz alıcı olmalı. Pilavı Bir çorba kasesi, yahut mini cam kap yardımı ile şekillendirerek ters çevirip, üstüne de bir yeşil mevsim yaprağı (dereotu, nane, biberiye vb.) ile süsleyerek tabakta sunmak ayrı bir şıklık katıyor.
*Pirinç pilavınız istediğiniz kıvamda olmadığı yahut çok arttı, o zaman sakın pirinç pilavını çöpe atmayın. Artan pilavınızı sütlaçta kullanın.
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. pirinç pila pirinçli pilav tarifi pirinc pilavi pilav tarifi pirinç pilavı tarifi pilav nasil yapilir pilav yapılış pilav yapımı pirinc pilavi tarifleri pılav All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com