Hamilelikte 22. Hafta hafta gebelik hamilelik
(Hamilelikte 21+0, 21+6 günler)
Hamileliğin 22. haftasında bebeğinizin göz kapakları, burun delikleri, kaşları ve tırnakları şekillenir. Artık minik bebeğiniz anne karnında aydınlık ve karanlığı algılamaya başlar. Bebeğiniz erkekse bu dönemde ilkel sperm ve testosteron üretimi başlar. Bebeğiniz kız ise vajinası gelişmeye başlar. Bebeğinizin kilosu 430 gram civarında. Boyu ise 27-29 cm civarında. Ultrason çekimi esnasında bebeğinizin parmağını emdiğini görebilirsiniz, bu bebeğinizin tat alma duygusunun geliştiğini gösterir.
Bebeğiniz artık konuşmalarınızı duymaya başlar ve size ufak ufak tepkiler verir, bunu hissetmek çok hoşunuza gidecek…
Vücudunuz 22. haftadan itibaren doğuma hazırlık çalışmalarına başlar. Bu dönemde karnınızı rahatça taşıyabileceğiniz uygun duruş pozisyonunu belirlemelisiniz. Özellikle bu dönemde beliniz konusunda dikkatli ve hassas olmalısınız. Bol bol düz yürüyüş yapmalısınız. Babet tarzı düz ayakkabılar ve çok yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmalısınız. Ayak çukurunuzu destekleyen alçak topuklu ayakkabılar tercih etmelisiniz.
Vücudunuz rahime daha fazla kan taşımaya başlar bu nedenle vücudunuzdaki demir gereksinimi artar. Doktorunuz eğer hamileliğinizin 22. haftası olduğu halde halen size ek demir ilacı vermediyse muhakkak tam kan sayımı testi(CBC) yapmasını isteyin. Eğer vücudunuzda hemoglobin, hematokrit ve RBC( kırmızı kan hücresi) değerleri düştüyse en ufak bir harekette, eğilip kalkarken, yataktan doğrulurken, yürürken nefes nefese kalırsınız, kendinizi çok yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Maalesef bazı doktorlar demir ilacı vermeyi unutabiliyor yada ihmal edebiliyor. Her ne kadar Türkiye’deki hastaneler ve doktorlar bu konuda çok titiz olsalar da hamileliğin daha 8. 9. haftalarında demir ilacı başlatılıyor fakat bazen gözden kaçıran doktorlar olabiliyor. Özellikle yurtdışında yaşıyorsanız çok daha dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Maalesef ben doktor ihmali nedeniyle hamilelik anemisi denen seviyenin altında bir kan değeri ile büyük panik yaşadım. 2 güne 1 damar yolundan demir serumu almak için acile servise gitmek zorunda kaldım 2 ay boyunca. Bu yüzden aman siz siz olun kontrollerinizi aksatmayın ve kafası dalgın bir doktorunuz varsa evde sorularınızı not edin, kontrole gittiğinizde önce doktorunuzun rutin işlerini bitirmesini bekleyin, sorular sorup bu aşamada kafasını iyice karıştırmayın. Doktorunuzun yapması gereken işlemler bitince evde hazırladığınız notlarınızı çıkarıp sorularınızı iletin.
Gebeliğinizin 22. haftasında göğüs uçlarının (meme uçları) rengi koyulaşmaya başlar.
Sindirim güçlüğü ve mide yanması yaşayabilirsiniz. Bu nedenle günlük beslenmenizde bol lifli gıdalar tüketmeye, bol sıvı almaya dikkat ederek, baharat ve turşu gibi asitli gıdalardan uzak durmalısınız. Sık aralıklarla az az tüketmelisiniz. 2-3 saatte bir yemek yemelisiniz, burada önemli olan tıka basa 4-5 tabak yemek yemek değil. Örneğin hamileliğiniz boyunca günlük yemek listeniz (mönünüz), beslenme düzeniniz şu şekilde olabilir.
- Sabah Kahvaltı (öğününüzde yumurta muhakkak bulunsun)
- 1 elma, armut veya sevdiğiniz başka bir meyve
- Öğlen yemeği (çorba, et, balık veya tavuk veya sebze yemeği, salata vb)
- Yoğurtlu yulaf veya yoğurtlu etimek, yoğurtlu grisini vb
- 1 kase Kuruyemiş (Ceviz, kavrulmamış fındık, kuru üzüm, badem vb)
- Akşam Yemeği ( Çorba, Protein ağırlıklı ana yemek (et, balık, tavuk vb), salata, bulgur pilavı)
- Gece yatmadan önce çok acıkırsanız eğer 1 kase çörek otlu yoğurt veya yulaflı yoğurt yiyebilirsiniz.
Meyvelerde ciddi şeker bulunduğu için mümkün olduğunda sabah kahvaltıda yada öğlen vakitlerinde yemeyi tercih edin. Özellikle hazır paket tatlılardan, tatlandırıcılardan, aspartamdan uzak durun. Uzak durmaya çalışın demiyorum uzak durun 🙂 Tatlı krizi yaşarsanız ve dayanamazsanız bitter çikolatadan yana tercihinizi kullanın. Çok fazla pirinç pilavı tüketmeyin. Hiç yemeyin demiyorum haftada 1 yeterli. Sütü mide hassasiyetiniz yada reflünüz varsa eğer gece tüketmeyin, sabah saatlerinde içmeyi tercih edin.
hafta hafta hamilelik Hafta hafta gebelik (hamilelik) dönemi belirtileri Hafta Hafta Hamilelik – Gebelik Hafta hafta gebelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta hafta gebelik hamilelik 22 Hafta Hamileliğiniz Bebeğin Hafta Hafta Gelişimi 22 Haftalık Gebelik ultrason görüntüleri
Bebek hazırlıklarına heyecanla başlamış sevgili anneler, bu yazılarım da ilginizi çekebilir:
Bebek Hazırlıkları: Doğum öncesi hazırlıklar
Bebek Hazırlıkları: Anne ve Bebek Bakımı için tüm ihtiyaçlar
Bebek Hazırlıkları: Bebek Odası Hazırlıkları
Bebeğiniz için mutlaka bir dönence alın.. neden mi? Gaz sorunundan kurtulmak için.. mutlaka okuyun!!
ya da hafta hafta hamilelik hafta hafta hamilelik hafta hafta hamilelik
Bebek Hazırlıkları ile ilgili tüm yazılar için tıklayın
hafta hafta hamilelik Hafta hafta gebelik (hamilelik) dönemi belirtileri Hafta Hafta Hamilelik – Gebelik Hafta hafta gebelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta hafta gebelik hamilelik 22 Hafta Hamileliğiniz Bebeğin Hafta Hafta Gelişimi 22 Haftalık Gebelik gebelik ultrason görüntüleri
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Kullanıcılar kişisel kullanım için site içeriğini bilgisayarlarına indirebilir veya kopyalayabilir. Bu izin, indirilen veya kopyalanan içerikle alakalı her tür kaynakça, telif veya sahiplik bilgisinin korunduğu durumlarda geçerlidir. Kullanıcılar site içeriğinden aldıkları her kopyaya bu bilgiyi dahil etmek zorundadır. ultrason görüntüleri, bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir hafta hafta hamilelik Hafta hafta gebelik (hamilelik) dönemi belirtileri Hafta Hafta Hamilelik – Gebelik Hafta hafta gebelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta Hafta Hamilelik Hafta hafta gebelik
Kullanıcılar site içeriğine ekleme veya içerikte bir değişiklik yapamaz. Site içeriği kullanıcılar tarafından dağıtılamaz, pazarlanamaz, yayınlanamaz ve tekrar basılamaz. Kullanıcıların yukarıda sayılanlardan herhangi birini yaptığı durumlarda, annesininmelegi.com ve üçüncü kişi ve kurumlar hukuksal yollara başvurma haklarını saklı tutar.