Herkesin uyku kalıpları farklıdır ve farklılıklarımız 4 aylık bebeğiniz için de geçerlidir. Hastalık, diş çıkarma veya farklı bir yatakta uyumak gibi özel durumlar bebeğinizin uyku düzenini etkileyebilir… Bebek ve çocuk eğitiminin en önemli parçası tutarlılık ve istisnasız hep aynı davranışı sergilemektir.
4 aylık bebek uykusu
Ortalama 4 aylık bebek her gece yaklaşık 9-11 saat uyumakta ve her gün 1-3 saat arasında kısa uykuya yatmaktadır. Bu, günlük 2 düzenli kısa uykuya doğru aşama aşama bir geçiştir.
Bebeğiniz artık uykuya dalmak için daha fazla şey yapabilmektedir. Geceleri ve kısa uykuları sırasında uykuya dalmasını sağlayacak bir düzen oluşturma zaman geldi. Uyku programı 4 aylık bir bebek için çok önemlidir, o zaman kısa uykuların ve yatma vaktinin her gün aynı zamanda ve aynı şekilde olmasını garantilemeye çalışın. Katı olmanıza gerek yok, sadece tutarlı olun ve istisna yapmayın. İstisnalar her zaman kaideyi bozar.
4 aylık bebeğiniz yatağında bir miktar yuvarlanacak ve muhtemelen karyolasında dolaşmaya çıkacaktır. Bebeğinizi uyku için yatağına sırt üstü bırakın. Eğer uyurken örtülerinin dışına çıkıyor ve üşüyerek uyanıyorsa battaniye gibi bir bebek tulumu kullanın.
4 aylık bebeğinizin uyku eğitimi için bebeğinizi bebek karyolasına uyanıkken koyun. Sesinizle veya müzikle çok hafif hafif sallayarak bebeğinizi sakinleştirin fakat karyolasından dışarı çıkarmayın, hafif hafif sallayarak uykuya dalmasını sağlayın. Kendi başlarına uykuya dalmayı öğrenmemiş bebekler geceleri uyandıklarında sadece sizin gelmeniz için ağlayabilirler. Ağlayarak sizi çağıran bebeğinizi karyolasında yatırarak uykuya dalması için ufak ufak sırtını okşayarak ve mırıldanarak uyumasını sağlayın.

6 aylık bebek uykusu
6 aylık olan bebeğiniz her gece ortalama 11 saat uyumaktadır ve sabah ve öğlen olmak üzere 1-2 saatlik iki kısa uyku uyur.
Bebeğiniz zamanla daha inatçı olmaya başlar. Bu, bebeğinizin karar verme sürecinin sesini duyuran bir parçası haline gelmeden önce, nerede ve ne zaman uyumasını istediğinize karar vermeniz için son şansınızdır. İstisna uygulamadan katı bir yatma zamanı rutinleri geliştirmek, bebeğinizin kendi kendine uykuya dalmasına ve uykuda kalmasına yardımcı olur.
6 aylık bebeğinizin uyku düzenini oluşturmak için;
Bebeğinizi uykusu gelmiş ama henüz uyanıkken yatağına koyun. Bu yolla kendi yatağında uykuya dalma pratiğine sahip olabilir. Eğer uykuya dalması için beslenirse veya uykuya dalması için sallanırsa aynısını gece uyandığında da bekleyecektir.
Bebeğinizin gece uykusu için akşamın erken saatlerinde uyumasına izin vermeyin (örneğin; akşam 5, 6’dan sonra) Bebeğinizin gece boyunca uyuması için bebeğinizin yorgun olması gerekmektedir.
Bebeğinize uyumasına yardımcı olması için en sevdiği yumuşak oyuncağı veya bir başka rahatlatıcı verin. Bebeğinizin karyolasını oyuncaklarla doldurmadan özel bir battaniye veya tek bir doldurulmuş oyuncak kullanabilirsiniz. Bu bebeğinizin uyumak için rahatlamasına yardımcı olacaktır. Benim küçük kızımın uyku arkadaşı hep yeşil renkli yastığı oldu.
Uyku öncesi yaşantıyı düzenlemeye yönelik uyku öncesi ilişkilerin planlanması çok önemlidir: Kitap okuma, şarkı söyleme, sakin olarak oyun oynama gibi bireyselleştirilmiş yatak alışkanlıkları vb… Bu arada anne-baba, çocuk uyandığında yatakta kalmasını teşvik etmelidir.
Genellikle gece uyanmaları sırasında bebeğin ağlamasına yanıt olarak, anne-babanın çocuğun yanında bulunması bebeğinizin endişesini azaltır. Çocuğun ağlamasına yanıt olarak, onun yanında bulunma süresinin gittikçe uzatılması önerilmektedir (Duyarsızlaştırma).
Bunu anne-baba çocuğun yatağının yanında oturarak, ona dokunarak veya yanına uzanarak yapabilir. Yatma zamanında ayrılık sorunu çözülürse, geceleri uyanma sorunu da büyük olasılıkla kaybolacaktır.

*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz.lık bebek uyku eğitimi 4 aylık bebeğin gündüz uykusu nasıl olmalı 6 aylık bebek uyku saatleri 6 aylık bebek gece kaç saat uyur bebeklerde uyku düzeni tablosu All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.
Bebegim 4 aylık ve uyku düzeni hiç yok sabahları devamli uyuyor ve sık sık kalkıyor geceleri ise uyumak bilmiyor bebeğimin uykusunu nasıl düzene koyabilirim.birde bebeğim uyurken ses istemiyor en ufak seste kalkiyor bu bana çok sıkıntı veriyor evimde doğru düzgün hiçbir is yapamıyorum bebeğim uyurken nasıl sese alistirabilirim?acaba bebeğimin uyku problemi sütüm yetmiyor mama takviyesi verdi doktor ondanmi kaynaklanıyor bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba Melinayem,
Sabahları uyandığınızda, perdelerinizi güneşliklerinizi açın, bebeğinizin odasıda gündüz aydınlığında olsun. Gündüz evdeki sesler kısılmamalı, sabah uyanmanızla birlikte günlük sesler ve aydınlık başlamalı. Bebeğinizin uyku düzeni 4. ayda değişir, bu ayda uyku düzenini oturtmanız önemli. Mamanın uyku düzenine bir etkisi olduğunu sanmıyorum. Evde işlerinizi yapmak istiyorsanız, bir kanguru alın, iş yaparken bebeğinizi sırtınıza bağlayın. Büyün gün uyuyan bebek gece uyumayacaktır. Akşam 8 itibari ile evdeki aydınlığı azaltın, etkinliği azaltın, bir uyku rutini edinin, banyo yapmak olabilir. Ancak bu şekilde uyku düzenini oturtabilirsiniz. Bebeklerde uyku düzeni ve uyku eğitimi için aklınıza takılan noktalar için bana yazın. Sevgiler