Evde Yeşil Zeytin Yapımı | Kırma ve Çizme Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?
Çocuklarınız için herşeyin en doğalını hazırlamaya çalışan annelerden misiniz?
Şimdi yeşil zeytinin mevsimi! Evimizde yeşil zeytinimizi hazırlamanın da tam zamanı.
Evde Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır? diye ararken bloguma ulaştıysan, doğru yerdesin 🙂 Ham zeytin satışı genellikle Ekim/Kasım ayında semt pazarlarında başlar. Ekim ayından itibaren ham yeşil zeytin, zincir market raflarına kadar ulaşır. Bu sene zeytin bol. Pazarlarda kasa kasa yeşil ve siyah zeytinler satılmaya başladı.
Yeşil ham zeytini, İstanbul’da özellikle semt pazarlarından rahatlıkla temin edebilirsiniz. Ben de bu yıl Ekim’in ikinci hafta sonunda, Türk insanın yıllardır tanıdığı ve güvendiği büyük bir marketten tesadüfen satın aldım. Satın aldığım ham taze yeşil zeytin de çok güzel çıktı. Hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duymadan, kolaylıkla hazırlayacağınız tarifimle yeşil zeytininizi kendi ellerinizle evinizin konforunda hazırlayabilirsiniz.
Zeytin konusunda özellikle Ege ve Akdenizdeki takipçilerimiz bizlerden çok daha şanslı. Sayfalarımızı takip eden arkadaşlarımızdan yeşil zeytin yapımı ile varsa önerilerini mutlaka bekleriz. Deniz suyu kullanın demeyin 🙁 Keşke İstanbul’da denizimiz temiz olsa da, zeytini tatlandırmayı deniz suyu ile yapabilsek! Maalesef bu konuda da şanssısız.
Evde yeşil zeytin yapımına geçmeden önce hazır satın aldığınız yeşil zeytinin hızlı tatlandırılması ve salamurası için kullanılan kostik maddesinin nerelerde kullanıldığından kısaca bahsetmem lazım. Kostik özellikle tıkanık lavabo ve tuvaletleri açmak ve sabun yapımında kullanılan bir kimyasal madde. Böylesi amaçlar için kullanılan bir kimyasalla hazırlanarak satışa sunulan yeşil zeytinleri yemeden ve yedirmeden önce bir kere daha düşünün. Bu yıl kendi ellerinizle hazırladığınız ev yapımı yeşil zeytini çocuklarınızın keyifle tüketmesinden mutluluk duyacaksınız.
Yeşil Zeytin Yapımı için gerekli malzeme listesi:
• 6 kg ham taze yeşil zeytin
• 2 çay bardağı kalın salamura kaya tuzu
• 6 limon (dilimlenmiş)
• 6 limonun suyu
• 2 adet defne yaprağı
• 1 tatlı kaşığı tane kişniş (istenirse)
• 1 avuç nohut
• 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yumurta
Evde ham yeşil zeytin nasıl yapılır?
Yeşil zeytinleri yaprak ve saplarını ayıklayarak, yıkayalım.
- 6 kg yeşil zeytini bıçakla çekirdeğine kadar inmeden 1 yerinden çizip büyük boy su şisesine (5kg lık 2 şişe) koyuyoruz. 1 avuç nohut ilavesi ile çizdiğimiz ham zeytinlerle dolduruyoruz.
- Normal çeşme suyu kullanarak, 12 gün süreyle ve her gün zeytinleri beklettiğimiz suyu döküp yeni taze su ile değiştiriyoruz. Zeytini beklettiğimiz suyu değiştirirken elimizi şişenin ağzına kapatıyoruz ve zeytinler dökülmeden sadece suyunu boşaltıp yenisini dolduruyoruz. Yaptığımız bu işleme ham zeytinin acılığını alma yani tatlandırma işlemi diyoruz.
- 12 gün süren su değiştirme işleminde, şişenin ağzını kapağıyla kapatmıyoruz ki, zeytinin beklerken asiti içinde havasız kalıp birikmesin. Eğer ağzını kapatıp denerseniz kapağı açtığınızda hemen kabararak içindeki su köpürerek dışarı taşar.
- Son gün zeytinin birinin tadına bakıyoruz, ilk anki acılığı gitmiş ve rengi sararmaya başlamış olmalı. Bu tatlandırma sırasında acıyı tamamen yok etmeyin, tadıda gider. Az biraz acılık kalsın. Bu aşamada artık zeytinleri kışın kullanacağımız cam kavanozlara kuracağız.
Yeşil zeytin yapımı için salamura suyunu hazırlamak…
- Hazırlayacağınız salamura suyu için içme suyu veya kaynatılmış soğutulmuş su kullanmalısınız.
- Tatlandırdığımız zeytinleri pet şişelerden dökerek, salamura yapacağımız cam kavanozlara aktarıyoruz. Kavanozları limon suyu ve içme suyu ile doldurarak salamura için ihtiyaç olan suyu hesaplıyoruz. Sonra aynı suyu derin bir kaba boşaltıyoruz.
- Ayrı bir kaba aldığımız suyun içine 1 yumurtayı yıkayıp bırakıyoruz. 2 çay bardağı salamuralık kalın tuzu sıcak suda eriterek yavaş, yavaş suyumuza karıştırıyoruz. Yumurta yukarı kalkınca tuz atmayı bırakıyoruz.
- Kavanozlara suyu tekrar ilave etmeden önce; 6 limonun kabuklarını soyuyor ve halka halka kesip kavanozları doldurmaya başladığımız zeytinlerin aralarına yerleştiriyoruz. Aralara azar azar kişniş tohumu, nohut ve defne yapraklarımızı ekliyoruz.
- Tuz, limon suyu ve içme suyu ile hazırladığımız salamura suyunu zeytinlerin üzerine döküyoruz. Yeşil zeytinlerimizin kavanozunun ağzına bir poşet sıkıştırıyoruz ya da zeytinlerin yukarı çıkmasını engelleyecek küçük bir tabak vb. bir malzeme koyuyoruz ki zeytinler suyun üstüne çıkıp kararmasın. En üste kalan defne yaprağını ve zeytinlerin hava ile temasını kesmek için tüm yüzeyi kapatacak kadar zeytinyağını ilave edip kapağı kapatıyoruz.
- Yaklaşık üç hafta sonra zeytinlerimiz yemeye hazır olacak. Eğer çizik değil de kırma zeytin yaparsanız bu süre daha kısa olacak.
Umarım denersiniz. Kilogramını 7 TL ‘den aldığımız zeytini Kışın 3-4 misli fiyata yemeyiniz, üstelik sizin yaptığınız da katkısız.
Ev yapımı, doğal, katkısız, hilesiz en güzeli de sağlıklı zeytinlerimiz artık tüketilmeye hazır.
Zeytinleri yiyeceğimiz zaman tüketebileceğimiz miktarda sofraya çıkaralım, yıkayalım. Ev yapımı yeşil zeytinlerimizin üzerine zeytinyağı, kekik ve limon sıkalım, lezzetine lezzet katalım..
Biraz bekledik ama bu bekleyiş bu lezzete değer..
Afiyet olsun.
Yeşil zeytin yapımı için notlar:
Bende laf bitmez tükenmez, tabii yazıyı bitiremeyip bir de notlarımı da ekleyeyim… Olmadı bu sayfaya uğrar ara da bir iki şey daha yazarım. 🙂
- Yeşil zeytininizin suyu ne kadar sık değiştirilirse ham zeytinin acılığı o kadar çabuk gider.
- Kırma zeytinler ile çizik zeytinler ayrı ayrı kaplarda tatlandırılmalı ve ayrı olarak salamurası yapılmalı. Kırma zeytinler çizik zeytine göre daha çabuk olur ve daha erken tüketilmelidir..
- Yeşil zeytini kumak için kullanacağımız tuz salamuralık tuz olmalıdır, yemeklik tuz erimeye sebep olur.
- Ev yapımı yeşil zeytinde, zeytinlerin rengi hazır aldıklarımıza göre daha koyu olur…
Hazır aldığımız yeşil zeytinlerin hemen hemen hepsinde renk açıcı ve zeytinin olgunlaşmasını hızlandırıcı kostik isimli kimyasal malzeme kullanılıyor. Bizim ev yapımı yeşil zeytinimizin rengi hazır aldıklarımıza göre koyu olacaktır, ama bu hazırladığımız yeşil zeytinin bozulduğu anlamına gelmez. - Zeytinde kırma işlemini mümkünse tek darbede ezmeden yapın..
Kendi fermente yiyeceklerini hazırlamaktan hoşlanıyorsan mutlaka kırmızı lahana turşusu (seurkat) ile çiğden kırmızı pancar turşusu tarifime de göz atmalısın.
Yeşil Zeytin Yapımı ile ilgili Sık Sorulan Sorular:
Zeytin nasıl sarartılır?
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. kırma yeşil zeytin nasıl yapılır yeşil zeytin yapımı oktay usta zeytin yapımı tarifiyeşil zeytinin kararmaması için ne yapılır yeşil zeytin nasıl saklanır yeşil zeytin faydaları yeşil zeytin kurma yöntemleri yeşil zeytin nasıl kurulur yeşil zeytinin kararmaması için ne yapılır All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com
Merhaba 7-8 gündür çizdiğim yeşil zeytinlerin her gün suyunu değiştiriyorum. Bu süreç içerisinde kapağı hep kapalıydı. Çizik yerlerinde hafif kararmalar oldu sebebi ne olabilir acaba normal mi? Teşekkürler.
Merhaba Yasemin,
Zeytini çizdiğiniz kısımlarda renk değişikliği olması normal, zeytin çizdiğimiz kısımlardan okside olur. Eğer çizik yerleri simsiyah olduysa zeytinleriniz tam suyun içinde değil demek olabilir, yeşil zeytin yapımı tarifimde anlattığım gibi zeytinlerin suyun yüzeyine çıkmaması için zeytinlerin üstüne bir poset sıkıştırabilirsin, yahut bir ağırlık koyabilirsin. Ayrıca tadlandırma sırasında da nohut kullanarak zeytinlerinin rengini sarartabilirsin.
Sevgiler
Yeşil zeytin yapımı ile ilgili makaleniz için teşekkür ederim, çok faydalı bilgiler teşkler.