Bebeğinin doğduğu ilk günle birlikte bebeğinin boyunun uzun olup olmayacağı hem senin hem de yakınlarının kafasını yormaya başlar. Ailede herkesin bir yorumu, kendince hesaplamaları olacaktır. Ama bizim millet matematiği çok da sevmez, siz formülleri verin onlara, hesaplasınlar. Peki, bebeğin uzun boylu mu olacak?
Çoğu bedensel özelliğimiz de olduğu gibi boyumuzun uzunluğu büyük oranda genetik mirasımızdır. Yaşam şekli, beslenme ve gelişme çağında kemikleri güçlendirecek spor aktiviteleri gibi etmenler ile boyumuzun uzunluğu belli bir noktaya kadar geliştirilebilir.
Bebeğinizin gelecekteki boyu için hem anne hem de baba boyu etkilidir.
Bebeğin uzun boylu mu olacak?
… diye merak ediyorsanız, haydi hesaplayalım:
Çocuğunuzun boyu ileride kaç cm olacak? hesaplamak için iki tane formül var:
Formül 1.
Bebek erkekse, annenin boyunu alın, babanın boyunu ekleyin, üstüne de 12 cm koyun. Toplamı 2’ye böldüğünüzde ortaya çıkan sonuç çocuğun boyudur.
Çocuk kız ise annenin ve babanın boyunu toplayıp 13 çıkartın. İkiye böldüğünüzde çıkan sonuç çocuğun boyudur.
Çıkan sonuç, +/- 8.5 cm ile bebeğinizin yetişkinlikteki boyunu verecektir.
Formül 2.
Diğer alternatif hesaplama ise çocuğun 18 aylıkkenki boyunu ve 2 yaşındaykenki boyunu toplayıp bu rakamı ikiyle çarpmaktır.
Çıkan sonuç, +/- 10 cm ile bebeğinizin yetişkinlikteki boyunu verecektir.
Bu hesaplamalar normal şartlar altında geçerlidir. Beslenme şekli, aktiviteler, yaşam tarzı gibi etmenler bu rakamları değiştirecektir.
Evet sevgili arkadaşlar, hem kendi boyunuzu hesaplayarak sağlamasını yapın hem de bebeğinizin hesaplamasını bizimle paylaşın….