Evde tereyağı nasıl yapılır?
Eskiden evde tereyağı yapımı gündelik hayatın bir parçasıydı. Evin ineğinden, koyunundan, keçisinden sağılan süt ve mayalanan yoğurdun işlenmesi ev işleri içerisinde epeyce mesai alırdı. Anneannelerimizin evlerinde sütün bir tek damlası ziyan edilmezdi. Süt ile mesai sabahın 5’inde anneannemin süt kaynatması ile başlardı.
Birçok yemeğe olağanüstü lezzet katan ev yapımı tereyağına pek rastlamıyoruz. Konvansiyonel olarak üretilmiş aromalandırılmış tereyağları bizleri market raflarında bekliyor. Oysa evimizde özel bir ekipmana ihtiyaç duymadan, tereyağımızı hızlı ve kolayca hazırlayabiliriz. Evde tereyağı yapımı sadece birkaç dakikanızı alır. Üstelik ev yapımı tereyağınız tam istediğiniz lezzette olur.
İşte benim evde tereyağı yapımı merakım pamuk anneannemin anıları ile başladı. Kızımın doğumu ve katı gıdaya geçisinden bu yana, kızım için tamamen doğal olan gıdaları tercih etmeye başladım. Dolayısıyla bebeğim için halis pastörize edilmemiş, kaymağı ayrıştırılmamış sütü tercih ediyorum. Evet, sütler ineğin memesinden teslim. 🙂 Sütümüzü yazlığımıza yakın bir köyden, çok temiz bir hanımdan alıyoruz. Piyasa fiyatından yüksek olmakla birlikte, kadıncağızın işitme engelli çocuğuna da katkısı olsun istediğimizden sütçümüzü değiştirmiyoruz. Allah için kadıncağız hem dört dörtlük tertemiz, hem de sütü o kadar güzel ki, sütten bir parmak kaymak çıkıyor. Anlayacağınız sütü aldığımız hanımefendi süte su katma işlerine yeltenmeyen bir hanım. Bu arada, geçen hafta yaptığım yoğurttan ikram ettiğim 2 arkadaşıma da süt taşımaya başladım.
Çoğunlukla haftasonları yazlığımıza yakın köyden sütü alıyoruz, kaynatıp ılınınca yarım litrelik pet şişelere doldurup, buzlukta donduruyoruz ve buz aküleri ile dolu buzluk çantalarla İstanbul’a evimize kadar taşıyoruz. Her gittiğimizde yaklaşık bir 20 litre süt ile dönüyoruz. Her bir yarım litrelik sütü çıkarıp yarısı ile kızıma yoğurt yapıyorum, yarısını da kızım içiyor. Ben dondurduğum şişelerin açılması için de buzdolabında muhafaza ediyorum. Hiçbir zaman soğuk zinciri bozmuyorum ve bakteri üretecek bir ortam yaratmıyorum. Hayvansal ürünler konusunda hep hassas davranmak lazım. Ben çok uzun bir süre günlük süt kullandıktan sonra, sütün içeriği ve katkı maddeleri ve hayvanların beslenme şekli yüzünden günlük market sütünden vazgeçtim. Benim sütünü aldığım inekler doğal ortamında yayla bağ gezerek beslenen, antibiyotik kullandırılmayan, geleneksel beslenen hayvanlar. Bu yüzden çok hassas davranıyorum, size de hayvansal gıdalarda saklama, taşıma, hijyen konularına çok dikkat etmenizi öneririm. Doğrusu ben Moda’da kapımıza süt getiren havalı sütçü yerine, gidip ineğin memesinden almayı tercih ediyorum. Zahmetli ama temiz ve hijyenik..Ev yapımı tereyağı (süt kaymağından)
Markette satılan günlük süte muhalefet edemem. Fakat günlük süt dahi, pastörize edilmemiş sütle karşılaştırınca kıvamı ve içeriği dolayısıyla su gibi… Günlük market sütleri kızım için doyurucu değil, içindeki yağ ve mineraller çeşitli süt temelli ürünler (peynir&tereyağı gibi) üretmek için arındırılmış, rafine edilmiş. Ben ailem için rafine ürünler tercih etmiyorum. Vücudumuz rafine ürünleri işlemek üzere tasarlanmamış, zaten bedenimiz gıdaları işleyecek kapasiteye sahip, dolayısıyla rafine ürün bizim doğamıza ters.Ev yapımı tereyağı (süt kaymağından)
Laf lafı açtı, yedi sülalemi anlattım. Ben biraz düşük çenelilerdenim 🙂 Şimdilik süt ve süt ürünleri muhabbetimize ara verip evde tereyağımızı hazırlamak üzere kolları sıvayalım. hele şükür 🙂
Süt kaymağı ile tereyağı tarifi
- Her kaynattığım sütün kaymak bağlayan kısmını ayırarak buzlukta saklıyorum.
- Biriktirdiğim süt kaymakları yarım kavanoz edecek kadar olduğunda, buzluktan çıkarıp, çözüldükten sonra kaynatarak steril ettiğim ince uzun bir cam kaba alıyorum.
- Kaymağımıza bir bardak sıcak su ilave edip mikserle iyice karıştırıyorum. Kısa süre içerisinde yağımız suyundan ayrılmaya başlıyor.
- Sudan ayrılan tereyağını hızla toplamak için buz gibi bir bardak suyu ilave edip karıştırmaya devam ediyorum.
- Tereyağımızın toplanması tamamlandığında, önce fazla yayık suyu/sütünü ayrı bir kaba süzüyoruz ve içme suyu ile yağı yıkıyoruz. Buz gibi soğuk su ile yağı sıkıştırarak içindeki yayık suyunun çıkması için birkaç kez yıkıyorum.
Yağın içerisideki tüm sütü yıkayarak arındırıyoruz ki tereyağımız çabucak bozulmasın.
Tereyağını muhafaza etmek için
- Tereyağımızın fazla suyunu süzüp buzdolabına kaldırıyoruz. Tereyağımızdan ayırdığımız yayık altı suyunu daha sonra ricotta peyniri yapmak üzere saklıyoruz. Ricotta ile uğraşmak istemezseniz, yayık altı suyunu kek, poğaça, çorba yapımında kullanabilirsiniz. Yayık altı suyu ile yapılan herşey inanılmaz lezzetli oluyor.
- Tereyağını tuzlu seviyorsanız tereyağınızı tuzlayıp kaldırabilirseniz. Tuzlu tereyağı daha uzun süre dayanır.
- Ev yapımı tereyağını kısa sürede yemelisiniz. Yahut buzluğunuzda saklamalısınız. Ev yapımı tereyağları çok çabuk bozulur. Tereyağınızı katkı maddesi ilavesi ile uzun süreli saklayabilirsiniz ama bunca çaba bu maddelerden kaçınmak için değil mi?
Evet tereyağınız hazır. Anlattıklarımı videodan da adım adım izleyebilirsiniz:
Evde tereyağı yapımı tarifi videomuzu inceleyin
Tereyağ yapımından artırdığınız yayık altı/peynir altı suyundan ricotta peyniri (lor) yapımını incelemek için tıklayınız
Tereyağı bana dokunuyor, kullanamıyorum diyorsanız, kalp dostu “saf tereyağı yapımı” için, Tereyağını saflaştırmak (sadeleştirmek) yazıma da göz atabilirsiniz: Evde Saf Tereyağ (Ghee) Yapımı
Yoğurttan yayık tereyağı nasıl yapılır?
İkinci alternatif tereyağı yapımı tarifi rahmetli anneannemin yoğurttan tereyağı tarifidir ki ben bu tereyağı yapma yöntemini ve tadını daha çok sevmekteyim, birde rondo kullandığımız için yapımı daha kolay.
Bu blogda yok yok! Evde yoğurt mayalamayı denemediyseniz evde yoğurt mayalama tarifi için tıklayın
Yoğurttan Tereyağ Yapımı
Yoğurtların üzerinden toplamış olduğum kaymakların hepsini blendıra (smoothie blender) koyup yağın daha kısa sürede toplanması için 1 bardak soğuk su biraz da oda ısısındaki suyu ekleyip blenderı çalıştırıyorum. Sürenin sonunda kapağı açıp kontrol ediyorum, tereyağı suyun üstüne çıkıp yüzmeye başlamadıysa, biraz daha çalıştırıp toplanmasını bekliyorum. Üste çıkmış olan tereyağını bir kaşıkla toplayıp bir kaseye alıyor, bu kez de buz gibi soğuk su ile yağı sıkıştırarak içindeki ayranlarının çıkması için birkaç kez yıkıyorum. Kalan ayranıda köpüklü köpüklü içiyoruz. Aslında rahmetli anneannem, tüm yoğurtları yayıkta döverek yapardı, sonradan merdaneli çamaşır makinelerinden bozma yayık makineleriyle tüm yoğurdu yayık makinesinde çevirir, sonra tereyağını topladıktan sonra, kalan ayranı kalın bez keselerde bekletip çökelek yapardı.
Sizde çökelek yapmasını deneyebilirsiniz, ama yer isteyen zahmetli bir iş.
Eğer isterseniz evde çökelek yapımını da ayrıntılı anlatırım. Hep yayık ayranı mı içeceğiz derseniz, Şimdilik ricotta yapımı tarifine bakabilirsiniz!
Ev yapımı tereyağınızı çeşnilendirin
Ev yapımı tereyağını kendi başına bir sos olarak kullanabileceğiniz gibi çeşitli otlar ve baharatlarla çeşnilendirebilir. İkramlarınızda daha yoğun görevler verebilirsiniz.
Tuz, tane biberler ve kekik ile tereyağı
Bir tatlı kaşığı değirmende çektiğiniz deniz tuzu, bir tatlı kaşığı pembe/kırmızı tane biner ve bir tutam taze kekiği 100 gr. tereyağı ile karıştırın. Tereyağ karışımınızı yağ geçirmez bir kağıda koyup şekillendirin. Kağıda sarıp kullanacağınız zamana kadar buzdolabında saklayın.
Karışık baharatlı tereyağı
1-2 tatlı kaşığı kekik, lavanta, biberiye, fesleğen, rezene, geyik otu ve sevdiğiniz baharat karışımını 100 gr. tereyağı ile karıştırın.
Karışımınızı ağır ateşte pişen kırmızı ette, sıcak ekmek dilimleri ile buharda pişirdiğiniz sebzelere çok yakıştıracaksınız.
Sarımsak ve maydanozlu tereyağı
1-2 diş sarımsağı ezin. 1 tatlı kaşığı çok ince kıyılmış maydanozla birlikte 100 gr. tereyağını karıştırın.
Karışımınızı sıcak ekmeğe sürerek kısa yoldan sarımsaklı ekmek hazırlamış olursunuz. Davetlerinizde ikram olarak, ince dilimlenmiş baget ekmeklerinin ortasına birer top çeşnili tereyağı koyun. Davetlileriniz çeşnili tereyağınıza ve sunumunuza bayılacaklar.
Yaban turplu tereyağı
1 tatlı kaşığı rendelenmiş yaban turpunu 100 gr. tereyağına karıştırın. Yaban turplu tereyağınızı ızgara bifteğiniz üzerinde servis edin. yaban turplu ızgara bifteğinizin inanılmaz lezzetine kapılacaksınız.
Afiyet olsun
Merhaba, peynir altı suyu üzerine biriken kaymak ile yapılan tereyağ hakkında bilginiz var mı? Mandıra yağı etiketi ile piyasada satılıyor. Bir defa böyle bir yağ aldık, âdeta margarin gibi sertti. Avcunuzda yumuşayıp erimiyor. Firmayı arayıp durumu bildirdim. Hile olmadığını söylediler. Gerçekten peynir altı suyu’nun kaymağı ile yapılıyor olabilir ama ben halen hile konusunda şüpheliyim. Sizin tecrübeniz var mı merak ediyorum. Tereyağ konusunda bu detay (peynir altı suyu ile yapılan tereyağın margarin gibi sert olması konusunda) hakkında bilgiye ulaşamadım. Teşekkür ederim
Merhaba,
Mandıra tereyağı ile ilgili daha önce bir büyükanne yazarak bilgi istemişti. Yorumlarda rastlayabilirsiniz. Ben bu vesile ile mandıra yağını duymuş olsam da, daha önce hiç denemedim. Sorunuzu düzenli süt aldığım yere danışacağım, ben de merak ediyorum. Hayat pahalılığı ile bir çok ürüne erişemez hale geldiğimiz bu dönemde, bu tip protein ve saf besin öğeleri içeren yiyeceklere erişmek gerçekten Öğrenir öğrenmez size de yazarım. Sevgiler.
Merhaba uzun zamandır süt kaymaklarini biriktirip 5 litrelik Pet sisede sallayarak tereyag yapıyorum bu gün ilk defa defalarca buzlu sularla yikamama rağmen toparlanmiyor krema kıvamında yag olduğu kesin ama sertlesmiyor ne yapilabilir
Merhaba uzun zamandır sut kaymaklarini biriktirip 5 lt lik sisede sallayarak tereyag yapiyorum bugün ilk defa cikan tereyağını katilastiramadim buzlu sularla defalarca yıkadım kesinlikle sertlesmiyor krema kıvamında ne yapabilirim
Merhaba Sevim,
Sütten ayırdığınız kaymaklar ile tereyağ yapmak için öncelikle sıcak su ekleyip, ardından gevşeyen ve sütten ayrılan yağı buzlu su ile toplamalısınız. Eğer ayran kaymağından tereyağ çıkarıyorsanız, kaymağa buzlu su ekleyip sallamalısınız. Bu yüzden ters gidiyor olabilir. Sevgiler
Merhabalar bende bır annanneyım fakat yenı yenı tereyağ yapma konusu ıle ilgilenmeye başladım. Yaptığım araştırmalarda karsıma tereyağ hammeddesı dıye adlandırılan katı krema çıktı. Ben bu kremanın boşnak börekçılerınde kullanıldığını öğrendım. Önerdikleri bir şarküteriden yarım kilo aldım buzdolabında bile uzun süre saklanamayacağını söylediler bende ayranından ayırıp tereyap yaptım. Kremanın içeriği nedir diye sorduğumda süt kaymağı dediler. Fiyatıda 45 TL yanı tereyağ fiyatından çok çok ucuz. bu konuda bilginiz varmı ?
Merhabalar benim kaymaklar krem şanti gibi oldu buz da atsam buzlu su da döksem toparlanmadı ne yapmalıyım
Semra Hanım merhaba,
Tereyağı yapmak için topladığınız kaymakları yoğurttan mı topladınız? Yoksa sütten mi? Eğer sütten topladığınız yağlarsa krem şantiye dönmesinin sebebi çok kaynak su eklediğini için olabilir, biraz bekleyin toplanmaya başlar sonra buz atın… Yoğurt kaymağı ise sadece ve sadece buz ile yağı ayırmalısınız, yoğurttan ayırdığınız kaymaklara asla sıcak su eklemeyin… Sevgiler
Tam aradığım gibi bir yazı olmuş, elinize sağlık.
Çok naziksiniz, evde tereyağı nasıl yapılır yazımı beğenmenize çok sevindim. Sevgiler.
tereyağı tarifi demişsiniz ama iki saat geyik muhabbeti yapıp tarifi vermemişsiniz.yok anneanneniz yok bilmemem ne nerde tarif ????? bu saçma tarifinizden anladığım tek şey tereyağı suyunu yıkamak.bir ricotto peyniri. ne ara tereyağı oldu da ricotto peynirine geçtiniz. tarif yaparken daha özenli olun.
Bu yorumu özellikle yayına alıyorum. İnternet sayesinde birçok kişi saygısızlığını, kabalığını pervasızca sergileyebiliyor. Açıkcası tek değilsiniz son da değilsiniz. Ama bu kabalığı sergilerkenki pervasızlığınıza gene de şaşırıyorum.
Özel değilsiniz, kaba sabalıkta yarışacağınız çok kişi var ama anneannem de, bu sayfa içeriği de siz ve sizin gibilere uygun değil. İki kelimeyi bir araya getirip düzgün bir yorum dahi yazamazken.., siz layık olduğunuz başka mecralarda seviyesizliğinizi paylaşın. Kabalığınızı fütursuzca sergileyebileceğiniz birçok mecra da sizin gibiler var… Oralarda kendinizi gösterin. Ben sizin gibilerin yorumlarını ve düşüncelerini merak etmiyorum. Özen konusuna gelirsek, özen ve özenli olmak sizin yorumunuza bakılarak edinilebilecek birşey değil.
Ne yaptım bilmiyorum ama benim sütün kaymagindan yapmaya çalıştığım tereyag krem santi gibi oldu kurtarma şansım yok mu
Merhaba Müjgan,
Evde süt kaymağından tereyağı yaparken; önce sıcak su ekleyip blenderde çevirin sonra buzlu su ekleyin ki tereyağın toplanmasını sağlayın. Düzeleceğini düşünüyorum. Kolaylıklar dilerim. Sevgiler
Merhaba bu yaptigimz tereyagdan cikan suyu nerede saklayabiliriz
Merhaba Tugba,
Tereyağından çıkan suyu buzdolabında birkaç gün tutabilirsin, yahut poğaça, çorba yapımında kullanmak üzere tekrar dondurabilirsin. Buzlukta tekrar dondurmayı önermemekle birlikte çok miktardaysa bir kısmını dondurup bir kısmını kullanmak üzere buzdolabına kaldırabilirsin. Sevgiler.
Ev yapımı tereyağ tarifi bilgileri için teşekkürler.
Merhaba. Diyelim ki hem sut hem yogurt kaymagimiz var ikisini birlestieip tereyagi yapabilir miyiz.
Merhaba Elif,
Tereyağı yapmak için hem süt hem de yoğurt kaymağını aynı anda işlemek pek mümkün değil, çünkü sütten tereyağı yaparken sütün yağını ayrıştırmak için ilk olarak sıcak su kullanırken, yoğurttan tereyağı yapmak için yoğurdun kaymağından yağı ayrıştırmak için soğuk su ile kullanıyorsun. Pek mümkün gibi olmasa da belki sütün yağını ayrıştırdıktan sonra yağın toplaşması için soğuk su koyduğun sırada yoğurdun kaymağını ayrıştırmaya geçebilirsin. Umarım istediğin sonucu elde edersin. Sevgiler
Arkadaşlar nette gezerken rasladım evde tereyağ yapmak içi özel geliştirilmiş krema ve yogurttan yağ çıkartıgını kanıtlamışlar bitane almayı düşünüyorum linki vereyim bakıp tavsiyelerinizi iletirseniz sevinirim:…
Merhabalar bende bır annanneyım fakat yenı yenı tereyağ yapma konusu ıle ilgilenmeye başladım. Yaptığım araştırmalarda karsıma tereyağ hammeddesı dıye adlandırılan katı krema çıktı. Ben bu kremanın boşnak börekçılerınde kullanıldığını öğrendım. Önerdikleri bir şarküteriden yarım kilo aldım buzdolabında bile uzun süre saklanamayacağını söylediler bende ayranından ayırıp tereyap yaptım. Kremanın içeriği nedir diye sorduğumda süt kaymağı dediler. Fiyatıda 45 TL yanı tereyağ fiyatından çok çok ucuz. bu konuda bilginiz varmı ?
Merhaba Güler Hanım,
Ben ilk defa sizden boşnak börekçilerinin kullandığı katı kremayı duydum. Ama mantık olarak bir terslik yok, sonuçta süt kaymağı, süt kreması sütün yağlı kısmından oluşur, kremadan tereyağ yapmak çok olağan bir üretim. Süt kremasından tereyağ yapımını aratırsanız bir çok sonuç karşınıza çıkacaktır. Ben bu bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim. Bir araştırayım, faydalanabileceğim kaliteli bir ürünse neden olmasın. Sadece aldığınız ürünün kimyasal içermeyen, antibiyotiksiz organik beslenen bir hayvanın sütünden üretildiğinden emin olun. Ellerinize sağlık. Sevgilerimle.
anlattığınız yoğurt yapımını bi de videoya çekip ekler misiniz? zira yaşayarak öğrenme daha etkili oluyor
Ayşegül Hanım merhaba,
Bu akşam yoğurt mayalama seansını video çekmeye çalışacağım, yorum için teşekkürler,
merhabalar,tereyağ yapımı ile ilgili tarif ararken sitenize rastladım..yorumları okudum ve çok hoşuma gitti.yanı bilinçli annelerin elinde ülkemiz,ne mutlu bizlere..bende elimden geldiğince doğal ürünler tüketmeye gayret ediyorum.kolay değil ama görevimiz kesinlikle bu.çanakkelenin biga ilçesinde oturuyorum.neysekı bır çok köyümüz var.hatta eşimin köyüne bir ev yapmak ve bahçesinde organık ürünler yetiştirmek tek arzum..allah hepimize ve evlatlarımıza sağlıklı bır hayat nasip etsin inş. sizi takıp edeceğim..
Merhaba Zeynep,
Yorumun bugün güzel bir güne başlamamızı sağladı. Teşekkür ederiz,
Tüm meleklerimize sağlıklı bir gelecek yaratmak tek arzumuz, dileklerine katılıyoruz, sevdiklerinizle nice güzel yıllar dileriz,
Sevgilerimizle,
Merhaba,
Tarifleriniz için çok teşekkür ederim. Sormak istediğim bir şey var. Kaymağı blendera koyduktan sonra neden içine sıcak su koyuyorsunuz? Bizde tereyağ yapıyoruz anlattıklarınızdan farklı olarak yayık makinesinin içine normal çeşme suyu koyuyoruz ama tereyağ sulu kalıyor ve tavada eritince içinde kalan su kaynıyor. Ne yapmalıyız?
Teşekkürler
Merhaba Osman Bey, sıcak suyu, sütle yağı ayrıştırmak için, sütün sulu kısmının yağdan daha kolay ayrılması için koyuyorum. Blendera ara ara da soğuk su ilave ederek ayrıştırabilirsiniz.
Tereyağını suyla yıkadıktan, sütten tamamen arındırdıktan sonra küçük küçük parçalar koparıp, tereyağını kaşıkla ezerek bir kaba koyunuz. Anneannemin çok miktarda hazırladığı tereyağını saklamak için kullandığı bu yol en iyi yol.
Ben tereyağındaki suyu çok dert etmedim, genelde benim yaptığım tereyağ çok az miktarda olduğundan su ile çok bir sorun yaşamıyorum.
Sevgiler
bişey sormam gerek,gerçek tereyağ etin yağsı gibi tavada donarmı,anneannem donmayacağıni iddea ediyor margarin karişımı olduğundan şüpelendık,bizde samsun pazarından köylü bi kadından aldık aslında.
Merhaba Aylin,
Tereyağ tavada bekleyip soğuyunca, hayvansal yağlar gibi katılaşmaz, sadece toplanır, topaklanır. Ancak sıvı haldede kalmaz, örneğin zeytinyağlı yemeklerde buzdolabında bekletilince zeytinyağı bir miktar katılaşır, aynı şekilde tereyağı da katılaşır, ama taş gibi bir sertlikten bahsetmiyorum.Margarin olabilir ama en iyisi yoğurt kaymaklarını toplayıp, kendi tereyağını yapmanız en iyisi, sevgiler
Merhabalar internetten kaymağın nasıl yapıldığını araştırırken rastladım sitenizeve ilgimi çekti.Ben de yaklaşık bir yıl kadar önce doğum doktorumun yayınladığı bir röportajdan sonra market süt ve yoğurtlarını kullanmayı bıraktım.Ben sizin gibi sütleri dondurmak zorunda kalmıyorum.Bizim şehrimiz küçük ve köyler çok yakınımızda haftanın her günü başka bir mahallede pazar kuruluyor ve köylüler kendi ineklerinin sütlerini ve kendi yaptıkları tereyağı,kesik ve kese yoğurdunu pazarlara getiriyorlar.Ben tanıdığım, evini ve temizliğini bildiğim bir ablamızdan tazecik temin edebiliyorum bütün bunları.Ama nasıl yapıldığını merakımdan sitenize girdim.Sizin de süt konusunda aynı şeyleri düşündüğünüzü görünce çok sevindim.Ben çevremdeki herkese sebepleriyle anlatıyorum herşeyi.Son yıllarda ülkemizdeki kanser vakalarındaki artışa bir baksanıza.Uht edilmiş sütler,homojenize edilmiş yoğurtlar,mevsimi dışında yapay yetiştirilen sebze ve meyveler hayatımıza girdiğinden beri hastalıklar yakamızı bırakmıyor.Ben kendi adıma mevsiminde yetişmeyen şeyleri almıyorum,evim müstakil bahçemde yazın bütün sebzeleri tamamen ilaçsız yetiştiriyorum ve yaz sebzelerini,domatesi konserve yaparak kışın tüketiyorum.Biberimi domatesimi kurutuyorum.Çevremizdeki insanları uyararak bilinçlendirmeliyiz.Çocuklarımızın sağlıklı bir nesil sürdürebilmeleri için.Ben bir ay kadar önce bir blog açtım arada bu fikirlerimi paylaşıyorum.Sağlıkla kalın.
Merhaba Figen, yorumunuz için teşekkürler, çok şanlısınız, çocuklarınıza saf ürünler sunabilmek gerçekten günümüz şartlarında çok büyük bir nimet..Çok haklısınız, dünyanın ve ülkemizin gidişatı hepimizin sağlığını etkiliyor. Kullanılan ilaçlar hormonlar, toprağı suyumuzu kirletiyor.. Biz biraz daha fazla zahmet çekerek çocuklarımızı bu garabet gıdalardan uzak tutmaya devam etmeliyiz. Evet daha fazla yorulsak da buna değer.. Sevgiler Figen, sayfanı bundan sonra daha sık ziyaret edeceğim, içten dilekelerin ve yorumun için teşekkür ederim,
Sevgiler,
Merhabalar bende siz sevgili anneler gibi bebeklerim icin yogurt tereyag recel peynir ve sucugumu v.s. Seyleri evde kendim yapiyorum ama benim sorunum yumurta koy yumurtasi herzaman bulamiyorum cocuklariniza yedirdiginiz bir marka varmi acaba simdi kucuk oglumda yemeye basliyor yumurta krizindeyiz imkan olsa eve iki tavuk alicam 🙂 ( komsular benimle oyle diye dalga geciyorlar ) ancak bazi bilinen markalardan hic memnun kalmadim almiyorumda yedirmiyorumda cocuklarima ama ne yapmam gerekiyor bilemedim buyuk oglum (24 aylik) sabah olunca yumyum istiyor bazen burada Eskisehirde bir marka var onu alip yediriyorum mecbur kalinca simdi kucuk oglumda (7 aylik) yemeye basliyor bu yumurta konusu sinirlerimi bozuyor tskler simdiden ayrica sut konusunda sizlere katiliyorum koy sutu gibisi yok ve o nedenle peynirimide evde yapiyorum tavsiye ederim :)) simdiden tskler
Arzu Hanım, hassasiyetinize katılıyorum, yumurta konusu gerçekten sıkıntılı, ben hazır ürünler almıyorum. Süt temin ettiğim aileden, yumurtada alıyorum. Gerçekten çiftlik tavuğunun yumurtasıyla kıyas kabul etmez. Fakat ben sadece 3.5 yaşındaki kızım için yumurta alıyorum. Miniğin birçok gıdaya alerjisi olduğundan henüz yumurta başlayamadık. Sanırım 1. yaşını bekleyeceğiz. Yumurta meleklerimizin öğününde çok önemli bu yüzden siz Eskişehirde biraz daha şanslı olabilirsiniz. Keşke kendi imkanlarımız dahilinde tavuk besleyebilsek ama şehrin havası kirli, toprağı, gıdası herşeyi kirli.. 🙁 Bir ara Moda Yoğurtçuparkı’nda bulunan boş kümeslerden birine tavuklar alayım bakarım dedim ama ne farkı var ki tavuk çiftliğinden, hayvancıkları kümese kilitleyip hazır yemlerle besleyeceksin.. herşey şehirden olacak ee sonuç doğal olur mu olmaz.. diyerek vazgeçtim, arada hala gıdıklanıyorum ama.. Peynir tarifinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Bende çok merak ediyorum peynir yapmayı, sevgiler, selamlar
Merhaba.. peynir tarif inden bahsetmissiniz. Peynir ben de yapmıyorum. Hazır mayalarla peynir yapmanın dışardan almaktan pek bir farkı yok sanırım. Ben bunun yerine her hafta bir miktar da bunun için ayrı süt alıyorum ve kaynamaya başlayınca altını kısıp bir bardak yoğurt atıp içine kestiriyorum ve soğuyunca tulbente alıp bir gün bekletiyorum. Bunu yediriyorum ekseriyetle kuzularıma.
Merhaba Fatima Hanım,
Bende peynir mayası kullanarak yapmıyorum, aynı sizin gibi tereyeğından kalan sütle benzer bir yöntem kullanarak ricotta peyniri yapıyorum, harika bir yol yöntem izliyorsunuz, tavsiyeniz ve katkınız için çok teşekkür ederiz.
Sevgiyle kalın,
Merhaba,
Birşeyi merak ettim. Dondurduğunuz sütleri kaynatıyorsunuz ve sonra kaymağını alıyorsunuz sonra o kaymakları tekrar dondurucuya koyup biriktiriyorsunuz. Kaymaklardan yapılan tereyağını da tekrar dondurucuya koyabilirsiniz yazmışsınız. Çözülen bir gıdayı tekrar tekrar buzluğa koymakta bir sakınca var mı? Tekrar dondurmayın derler ya hep. Bazı gıdalar(et ve et ürünleri)için mi geçerli acaba. Merak ettim sadece…
Sevgiler
Haklısınız, çok doğru bir noktayı aktarmısınız, ben bir kerede yaklaşık 10 litre süt alıp bunları kaynatıyorum, kaynattıktan sonra kaymağı topluyorum. Sonra sütü donduruyorum. Ama çoğunlukla yoğurt kaymağını biriktiriyorum. Ve yoğurttan yaptığım tereyağını daha çok seviyorum. Yaptığım tereyağı öyle çok miktarda olmasa da benim 2 çocuğum içinde bu tereyağını kullanıyorum ve kısa sürede tükeniyor. Ama çok miktarda yaparsanız buzluğa kaldırın. Tereyağ diğer hayvansal gıdalar türünde bir bozulmaya uğramıyor ama tadı ağırlaşıyor ve ilk yaptığınız gibi olmuyor. Eğer buzluğa kaldırmak istemezseniz, tuzlayarak muhafaza edin, büyüklerimiz tuzlayarak saklarmış, buzdolabı bir lüksleri yokken. Ama çok haklı bir noktayı hatırlatmışsınız, bunu bir gıda mühendisi yakınıma soracağım. Et ve et ürünlerinde çok dikkat etmek gerekiyor, tekrar tekrar dondurup çözmek hem gıda üzerinde bakteri üremesine hemde önemli miktarda içeriğinin bozulmasına sebep. Ama bu tereyağını buzlukta saklama konusunu bir güzel araştırayım mutlaka aktaracağım. Teşekkürler, sevgiler,
https://www.annesininmelegi.com
bende sizin gibi köyden süt temin eden birisiyim.fakat yazınızda pet şişelerle dondurdugunuzu yazmışsınız.plastikler donduklarında içerisinde bulunan ürüne kanserojen etki yapıyor.lütfen bunu da dikkate alın.sevgiler…
Canan Hanım,
Duyarlılığınız için teşekkür ederim. Keşke herkes sizin gibi hassas olsa. Medyamız ve internet ne yazık ki çok fazla kirli bilgi ile dolu. Birbiriyle çelişen bir sürü haber ile insanların kafası karışıyor.
Plastik ürünler 7 gruba ayrılır ve her bir grup plastiğin üzerinde üçgen şekil yer alır ve bu şekilin içerisinde plastiğin numarası yazmak zorundadır. 3, 6 ve 7 nolu plastikler zararlıdır ve bunlardan uzak durulması gerekir. 1 numaralı pet şişeleri kullanabilirsiniz. 1 nolu plastiğin erime sıcaklığı 110 derece, camsılaşma sıcaklığı ise -120 derecedir. Dolayısıyla pet şişelerin içerisine koyacağınız sıvılar için 60 dereceyi aşmamanız ve -70 dereceye maruz bırakmamanız yeterli olacaktır moleküler yapısının bozulmaması için. Derin dondurucuların soğukluğu genelde -22 ile -28 arasında oluyor. Derin dondurucudan çıkardığınız sütü buzdolabının normal soğutma kısmında (22 – 24 derece) çözdürdüğünüz sürece plastik üründen içindeki sıvıya herhangi bir zararlı madde geçmez. Canan Hanım, benim kullandığım pet şişeler Bisphenol A içermez, ayrıca ben plastik kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalarda çok titizim, henüz sıcakken sıvıları pet şişelere doldurmam, sütlerin çözülmesi için buzdolabında bekletirim , sütlerin çözülmesi için asla sıcağa maruz bırakmam. Öyle ki ünlü bir süt sağma cihazları üreticisi firmanın, ülkemizde satışta olan BPA içeren ürünleri sebebiyle, Amerika’daki merkeziyle yaptığım yazışmalar sonunda, bu marka Türkiye’deki tüm BPA içerikli ürünlerinin satışını bitirdi. Bu bahsettiğim ülkemizde BPA maddesinin tehlikesinin farkedilip toplatılmasından çok öncedir ki, defalarca Sağlık Bakanlığı’na da dilekçelerle bu maddeler ve çocuklarımızı bekleyen tehlikeden bahsettim. Sene 2008-2009’du. Plastik maddelerdeki kanser tehlikesini detaylarıyla anlatan yazıya sitemden de ulaşabilirsiniz, ayrıca facebook sayfamda da bu konuyla ilgili yazılarımı bulabilirsniz: Çocuğunuzun ve sizin sağlığınız için BPA içeren ürünlerden uzak durun: Kanserli sayılar: 3 ve 7
Sitenizi twitter’dan buldum,evde tereyağı yapmanız ve bu konuya anneanneniz sayesinde hakim olmanız ilgimi çekti ama mandal konusunu anlayamadım. Ayrıca süt konusunda aynı şeyleri düşündüğümüzü gördüm ve çok sevindim,yaşasın bilinçli anneler…
Merhabalar, mandal kavanoz içinde, sütün kaymağını çalkalarken süte bir devinim vermesi için gerekli, diğer türlü bir mandalsızda yapabilirsiniz, illa şart değil, ama daha uzun sürer mandalsız (Mandal yerine bir çubuk, dondurma çubuğu vb. malzemeler olabilir). Mandal gerçek bir yayık içerisinde dövme işini yapmasa da benzer şeyi yapar minimal olarak ve süreci kısaltır. Birde mandalın etrafında toplanır tereyağı, bu sayede toplama işinizi kolaylaştırır. Süt konusunda aynı şekilde düşünmek beni de çok sevindirdi. Bazı eleştiriler almakla birlikte çocuğuma yararsız market sütü vermek istemiyorum. Amerikada hazırlanmış bir belgeselde e.coli ile ilgili tüm ölümlü vakalarda hep büyük zincir üreticilerden kaynaklı sorunlar aksettirilmiştir. Konvansiyonel olmayan üretimler ilginç bir şekilde bakteriler ve gıda zehirlenmeleri gibi konularda sabıkasız. Dev ülkeler dahi konvansiyonel olmayan gıda üretimini tartışırken.. Bakterilerle savaşmak için bir sürü yol var. Hassas davranırsak çocuklarımız için en kaliteli sütü ve süt ürünlerini sağlayabiliriz. Yorumunuzdan çok memnun oldum, teşekkür ederim, sevgiyle, sağlıkla kalın.