Hamilelikte aklınıza takılan soruların cevapları
Hamilelik süresince anneyi ve bebeğin sağlığını ilgilendiren, hamilelik süreciniz ve bebeğin anne karnındaki gelişmesine dair aklınıza takılan konuları derledik.
Bulantılarım ne zaman son bulacak? Bulantılarımı azaltmak için neler yapabilirim?
Hamileliğinizin ilk döneminde yaşadığınız bulantı ve kusmalar genellikle 3. ayın sonunda kendiliğinden kaybolur. Açlık süresinin uzun olmaması, beslenme düzenine ara öğünlerin eklenmesi, bir defada tüketilen porsiyonların daha küçük tutulması, öğünlerde sıvı ve katı gıdaların ayrı alınması, protein ve karbonhidrat yönünden zengin bir diyetin uygulanması, bulantı ve kusmaların daha sık yaşandığı sabah saatlerinde yavaş hareket edilmesi, yeterli olabilir. Özellikle zencefil içeren bisküviler bulantınızı rahatlatmaya yardımcı olur. Zencefilli bisküvileri evinizde kendiniz de yapabilirsiniz. Zencefilli kurabiye tarifi için tıklayınız!
Kendimi daha sinirli ve alıngan hissediyorum. Rahatlamak için neler yapabilirim?
Anne adaylarının stresli hissetmesi vücutlarında ki hormonal değişimlerden kaynaklanmaktadır. Hamilelerin stresli ortamlardan uzak durması, uyku ve dinlenmeye zaman ayrılması, yoga vb. gevşeme tekniklerinin kullanması, nefes egzersizleri, eş ve çevrenin de desteği, bu dönemin daha rahat atlatılmasını sağlar.
Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum. Bu normal mi?
Hamilelerin hemen hemen tamamında ilk ve son 3 ayda tuvalete gitme sıklığı belirgin olarak artar. Böbrek fonksiyonlarının artması, artan sıvı alımı ve ilerleyen aylarda büyüyen gebelik kitlesinin mesane baskısını arttırması bu durumun başlıca sebepleridir.
Göğüslerim sızlıyor. Acıyı azaltmak için ne yapabilirim?
Göğüslerde sızlama, ilk 3 ayda daha belirgindir; zamanla azalır. Uygun destekli iç çamaşırı kullanılması ve kafein içerikli kahve vb. maddelerin tüketiminin azaltılması yeterlidir. Göğüs uçlarınızda kuruluk, yara ve çatlaklar var ise Mumsy Natural Göğüs Ucu Kremi kullanabilirsiniz.
Bacaklarımdaki kramplar normal mi? Nasıl hafifletebilirim?
Bacak krampları 5-6. aylardaki hamilelerde sıkça rastlanır. Kanda fosfor-kalsiyum dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkar. İstirahat ve düzenli kalsiyum takviyesi ile sorun çözülür. Kramplarınız arttığında temiz hava almak krampları azaltacak ve sizi rahatlatacaktır. Hamilelerin bol bol açık hava da vakit geçirmeleri ve düzenli yürümeleri kramplarının azalması için önemli bir önlem.
Hamilelikte mide yanmalarımın sebebi nedir?
Hamileliğiniz süresince salgılanan progesteron hormonu özellikle sindirim organlarında kasların gevşemesine sebep olur. Midenin asidik içeriğinin yemek borusuna geri kaçışını engelleyen kapakçığın, fonksiyonunu yerine getiremediği için üretilen asit, mide içeriğinin yemek borusuna kaçması mide yanmasına sebep olur. Büyüyen karnınınız midenize baskı yapar. Uykudan önce 2 saat önce yiyecek tüketiminden kaçınmak, yüksek yastıkta yatarak asit kaçağının azaltılması ve bazı gıdalardan kaçınarak (acılı, baharatlı, ekşili gıdalardan uzak durmak) ve öğünleri küçültmek sıkıntınızı azaltacaktır.
Hamilelik sürecinde cildimdeki değişikliklerin nedeni nedir? Bu değişiklikler kalıcı mıdır? Ne yapabilirim?
Cildinizdeki değişikler ve lekelenmeler hormonal değişim kaynaklıdır. Hamileliğe bağlı cilt değişiklikleri ve cilt lekelenmelerinin geçmesi için doğum sonrasını beklemek gerekir. Hamileliğiniz süresince cildinizi korumak üzere güneşten sakınmak, yüksek koruma faktörlü mineral güneş kremleri kullanmak, folik asit takviyesi de yararlıdır.
Kabızlık şikayetim var ne yapmalıyım?
Yeterli sıvı alımı, lifli gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi, sık aralıklarla küçük porsiyonların tüketilmesi, düzenli yürüyüşler sorunun çözümü için yeterlidir. Lifli gıdalara örnek vermek gerekirse; buğday ekmeği, fasulye, kabuğu ile yenilebilen meyveler, kuru baklagiller, kepekli makarna, bulgur pilavı, bal kabağı, bamya, brokoli, yulaf ezmesi vb.
Aşerdiğim her şeyi yiyebilir miyim?
Bebeğiniz ve sizin için zararlı olmayan içeriklere sahip canınızın istediği gıdaları abartmamak üzere tüketebilirsiniz. Sırf canınız istiyor diye yoğun kalorili kremalı bir bütün pastayı tüketmek zorunda değilsiniz. Karbonhidrat yükü olan birçok aburcubur size sadece kilo kazandırır.
Hemoroid oluştu. Ne yapmalıyım?
Hamilelerin yarısında hemoroid oluşumuna rastlanır. Uzun süre ayakta kalmaktan sakınmak, yan yatış pozisyonu, fazla ıkınmaktan sakınmak, ılık oturma banyoları, doktorunuz tarafından önerilecek lokal tedaviler sıkıntınızı azaltacaktır. Öğünlerinizi bol lifli gıdalar ile oluşturmanız hemoroid için önlemler içerisinde sayılabilir. Kabızlık meselenizi çözmek üzere sabah ve akşamları aç karnına siyah erik tüketmenizi öneririz. 2 üst başlıkta kabızlık önerilerimize tekrar göz at!
Bacaklarımda varisler oluştu. Ne yapmalıyım?
Uzun süre ayakta kalınmaması, ilerleyen vakalarda varis çorabı kullanılması, uygun zamanlarda ayakların kalp seviyesinin üzerinde uzatılması ve kontrollü kilo alımı yeterlidir.
Zaman zaman idrarımı kaçırıyorum. Bu normal mi?
Hamileliğinizin son 3 ayda büyümekte olan rahimin mesaneye yaptığı baskı sonucu idrarın kaçırılması normaldir. Doğumdan sonra çoğunlukla kendiliğinden düzelir. Kegel egzersizleri, faydalı olabilir. Bu egzersiz için idrarınızı yaparken birkaç kez tutup, bırakın.
Bebeğimin hareketlerini ne zaman hissedeceğim?
Gebeliğin 6-7.haftalarında ultrasonla bebeğin kalp hareketleri gözlenebilir. Ancak anne adayları, bebeklerinin hareketlerini genellikle ilk hamileliklerinin 18-20. haftalarda, tekrarlayan gebeliklerde ise 16-18. haftalarda hissedebilirler. Bebeğinizin ilk hareketleri kelebeğin kanat çırpışına benzer bir his verir.
Belimdeki ve sırtımdaki ağrıların sebebi nedir? Bu ağrıları nasıl hafifletebilirim?
Hamilelik dolayısıyla, göbeğinizin büyümesi ile kilo yükünün artması ve gebelik kitlesinin büyümesi, bel kemiğinde eğriliği daha da arttırır. Bunların sonucu, sırt ve bel ağrılarıdır. Kontrollü kilo alımı, uygun vücut egzersizleri, hafif masaj takviyesi yeterli olacaktır. Hamileliğe bağlı bel ağrıları düzenli masaj ve egzersizle giderilebilir. Bel ağrılarınız için de düzenli yürüyüş öneririz.
Hamileliğim boyunca ne kadar kilo almalıyım?
Gebeliğin ilk 6 ayında ayda 1 kg artış, son 3 ayda da ayda 1,5 kg artış öngörülen kilo artışıdır. Yani ortalama alınması hedeflenen kilo 9-13 kg´dır. “Anne adayı aşırı kilo almamak için nasıl beslenmelidir?” yazımı okumak için tıklayın!
Leke tarzında kanamam oluyor. Bu tehlikeli midir?
Hamileliğinizin ilk 3 ayında, lekelenme tarzında kanamalar olabilir. Ancak, kanamanın fazla ve uzun sürmesi, kramp türü ağrıların eklenmesi, bir düşüğün habercisi olabilir. Takip etmek gerekir.
Hafta hafta gebelik (hamilelik) takibi boyunca bebekte ve annede oluşan değişiklikler nelerdir? diye merak ediyorsanız, gebelik haftanıza özel olarak hazırladığımız hafta hafta hamilelik yazılarımıza göz atmak için tıklayın!
*Sitedeki bütün içeriğin sahibi https://www.annesininmelegi.com’dur.
Bu web sitesinde sunulan tüm bilgilerin (sınırlı kalmamak kaydıyla yazılı metinler, fotoğraflar ve diğer her çeşit bilgi dahil olmak üzere) maddi ve manevi hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Annesinin Meleği’ne aittir. Annesinin Meleği’nin yazılı izni olmadan yukarıda sözü edilen bilgiler kopyalanamaz, değiştirilemez ve yayınlanamaz. hamilelikte kabızlık hamilelikte hemoroid hamilelik bel ağrısı gebelik lekeleri hamilelik kiloları hamilelik kadınlar kulübü gebelik |kadınlar kulubü Hamilelik Bilgi ve Tavsiyeleri hamilelik tavsiyeleri İyi Bir Hamilelik Dönemi İçin Tavsiyeler hamilelikte okunması gereken dualar nihat hatipoğlu ibrahim saraçoğlu hamilelere tavsiyeleri Rahat bir hamilelik geçirmek için All material and immaterial rights of the information (including but not limited to the written texts, photos and all other information) given in this web- site are belong to Annesinin Melegi regarding to the Law no.5846 on Intellectual and Artistic Works. No one shall copy, amend and publish the above mentioned information without any written permission of annesininmelegi.com.